Euro Bölgesi'nde büyümeye ihracat desteği

Euro Bölgesi'nde büyüme, ilk çeyrek dönemde ihracat ve tüketimden destek buldu. Yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe oranla yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 1 büyüme gerçekleşti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) ikinci tahmin verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde ve 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2015 yılının ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,4 arttı.  

Geçen yılın aynı çeyreğiyle kıyaslandığında is Euro Bölgesi'nde GSYH yüzde 1, AB'de ise yüzde 1,5 artış kaydetti. 2014 yılının son çeyreğinde ise Euro Bölgesi ve AB yüzde 0,4 büyüme kaydetmişti. Euro Bölgesi'nde yılın ilk çeyreğinde çeyrek bazda büyüme beklentisi yüzde 0,4, yıllık bazda ise yüzde 1 seviyesindeydi. Bölgede, büyüme beklentiler seviyesinde gerçekleşti.  

Daha önce yayımlanan ilk tahmin verilerine kıyasla ikinci tahmin verilerinde Euro Bölgesi'nde geçen yılın son çeyreğine ilişkin büyüme verisi yüzde 0,3'ten yüzde 0,4'e ve AB'nin yıllık bazdaki büyümesi de yüzde 1,4'ten yüzde 1,5'e yükseltildi. 

Yılın ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla AB'ye üye ülkeler arasında en yüksek büyümeyi yüzde 3,1'le Çek Cumhuriyeti gerçekleştirdi. Söz konusu dönemde Almanya, İtalya ve İngiltere yüzde 0,3, Fransa yüzde 0,6 ve İspanya da yüzde 0,9 büyüdü. Yunanistan ekonomisi ise yüzde 0,2 daraldı. Ekonomisi daralan diğer ülkeler ise yüzde 0,6 ile Litvanya, yüzde 0,3'le Estonya ve yüzde 0,1'le de Finlandiya oldu. 

Bir önceki yılın aynı çeyreğiyle kıyaslandığında ise üye ülkeler arasında en yüksek büyüme oranına sahip ülke yüzde 4,2 ile Çek Cumhuriyeti ve Romanya oldu. İspanya yüzde 2,7, İngiltere ve Hollanda yüzde 2,4, Almanya yüzde 1, Fransa yüzde 0,7 ve Yunanistan yüzde 0,4 büyüme gerçekleştirdi.  

2015 yılının ilk çeyreğinde, hanehalkı nihai tüketim harcamaları Euro Bölgesi ve AB'de yüzde 0,5 artarak büyümeye katkı sağladı.  

Bölgede ve AB'de gayrisafi sermaye oluşumu ise yüzde 0,8 ve ihracat da yüzde 0,6'lık artış gösterdi. Gayrisafi sermaye oluşumu da her iki bölgede büyümeyi destekledi. Bölgede ithalat yüzde 1,2 artarken, AB'de ise yüzde 1,4 yükseldi.   

Bu konularda ilginizi çekebilir