Euro Bölgesi'nde güçlü bir Yunanistan istiyoruz

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Merkel, akşam yemeğinden önce Papandreu ile birlikte Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan'ın, borç krizini aşmada başarılı olması gerektiğini belirterek, "Euro Bölgesi'nde güçlü bir Yunanistan istiyoruz" dedi.

Almanya'nın Yunanistan'a destek vermeye hazır olduğunu, Yunanistan'ın da yerine getirmesi gereken görevler bulunduğunu ifade eden Merkel, bir Euro ülkesinin zayıflığının tüm üye ülkelerin zayıflığı olduğunu, başarısının da tüm ülkelerin geleceği için çok önem taşıdığını söyledi.

Euro ülkelerinin, borç krizinin aşılması konusunda daha sıkı iş birliği yapacağını belirten Merkel, Avrupa Merkez Bankası, Uluslararası Para Fonu ve AB Komisyonu uzmanlarından oluşan troykanın, Yunanistan'ın sağladığı gelişmelerle ilgili yapacağı açıklamaların da kendi kararlarının şekillendirilmesinde önemli olduğunu kaydetti.

Yunan halkına ne kadar büyük zorlukların getirildiğini bildiğini, ancak troykanın görüşlerinin kendileri için önem taşıdığını ifade eden Merkel, Federal Meclis'te Perşembe günü Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun genişletilmesi konusunda yapılacak oylamada, koalisyon hükümetini oluşturan partilerin çoğunluyla bu yönde karar alınacağına emin olduğunu sözlerine ekledi.

Papandreu da Alman Sanayiciler Birliğinin (BDI) daveti üzerine geldiği Berlin'de Merkel'in kendisiyle görüşmesinin, Yunan halkına yönelik büyük bir jest olduğunu belirterek, ülkesinde bu borç krizinin aşılması konusunda büyük bir irade bulunduğunu, gelecekte rekabet edebilir hale gelmek istediklerini söyledi.

Almanya ile iş birliğinin çok iyi olduğunu, ülkesindeki ekonominin desteklenmesiyle Euro'nun ve diğer tüm ülkelerin de desteklendiğini ifade eden Papandreu, Yunan halkının büyük fedakarlıkları karşısında diğer Avrupa ülkelerinden de bir destek sinyalinin gelmesine önem verdiklerini belirtti.

Yunanistan'ın tüm Avrupa ülkeleriyle iş birliğini daha da geliştireceğini belirten Papandreu, önemli kararlar aldıklarını, ülkesinin aslında büyük imkanlara sahip olduğunu ve kendi ayakları üzerinde durabilmesi için her türlü çabayı harcayacağını söyledi.

Düze çıkmak için her şeyi yapmadaki kararlılıklarını dile getiren Papandreu, Euro'nun ve Avrupa'nın güçlenmesi için herkesin kendi görevini yapması gerektiğini ifade etti. Papandreu, 2009 yılında 26 milyar Euro borç açığına sahipken 2012 yılından itibaren artık borç almayacak duruma gelmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir