Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi geriledi

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi, ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,2 artış kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Euro Bölgesi'nde sanayi üretimi bu yılın ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 azalırken, 2014 yılının ocak ayına oranla yüzde 1,2 arttı.   

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış 2015 yılı ocak ayı sanayi üretimi aralık ayına göre yüzde 0,1 azaldı, yıllık bazda ise yüzde 1,2 artış kaydetti. 2014 yılı aralık ayında sanayi üretimi yüzde 0,3 artmıştı.  

Söz konusu oran 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) aylık bazda değişmedi, yıllık bazda ise yüzde 1,5 yükseldi. AB'de 2014 yılı aralık ayında ise sanayi üretimi yüzde 0,4 artış kaydetti. 

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin aylık yüzde 0,2 artması ve yıllık bazda ise yüzde 0,1 azalması bekleniyordu. Böylece sanayi üretimi verisi aylık beklentinin altında, yıllık beklentinin ise üzerinde gerçekleşti.  

Bölgede sanayi üretiminin bir önceki aya kıyasla gerilemesinde dayanıklı tüketim malları üretiminin yüzde 2,2, ara malı üretiminin yüzde 0,5 azalması etkili olurken, sermaye malı üretimi ve dayanıksız tüketim malları üretimleri yüzde 0,1, enerji üretimi de yüze 0,9 arttı. 

AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla azalış yüzde 4'le Hırvatistan'da gerçekleşirken, en fazla artış da yüzde 6,1 ile Malta'da belirlendi.  

Euro Bölgesi'nde sanayi üretiminin yıllık bazda yüzde 1,2 artışına en fazla olumlu etkiyi yüzde 2,9 ile enerji üretiminin artması yaptı. Dayanıksız tüketim malları üretimi yüzde 2,7, dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 2,5, sermaye malı üretimi yüzde 1,5 ve ara malı üretimi de yüzde 0,7 artış kaydetti.  

Öte yandan yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla yükseldiği ülke yüzde 8,8 ile İrlanda olurken, en fazla azalış ise yüzde 4,9'la Hırvartistan'da kaydedildi.  

Bu konularda ilginizi çekebilir