Euro bölgesinde yıllık enflasyon geriledi

Euro bölgesinde yıllık enflasyon kasım ayında yüzde 0,3 oldu. Yıllık enflasyon kasım ayında geçen aya kıyasla 16 ülkede düştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Euro bölgesinde yıllık enflasyon ekim ayındaki yüzde 0,4 seviyesinden gerileyerek kasım ayında yüzde 0,3 oldu.  

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, 18 üyeli Euro bölgesinde 2014 yılı kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 0,3 oldu. Geçen yılın aynı döneminde yüzde 0,9 olan yıllık enflasyon, bu yılın ekim ayında yüzde 0,4 seviyesindeydi. Bölgede kasım ayında aylık enflasyon yüzde 0,2 geriledi. Euro bölgesinde kasım ayı çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,7 arttı. 

Kasımda yıllık enflasyon 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) ise yüzde 0,4 ölçüldü. Bir önceki ay bu oran yüzde 0,5 iken, geçen yılın aynı döneminde ise yüzde 1 düzeyindeydi. 

16 ülkede düştü, 5 ülkede değişmedi 

Yıllık enflasyon kasım ayında geçen aya kıyasla 16 ülkede düştü, 5 ülkede değişmedi ve 6 ülkede artış gösterdi. Söz konusu dönemde, negatif yıllık enflasyon oranında ilk sırada yüzde 1,9'la Bulgaristan geldi. Bulgaristan'ı yüzde 1,2 ile Yunanistan, yüzde 0,5'le İspanya ve yüzde 0,3 ile de Polonya izledi.  

En yüksek yıllık enflasyon yüzde 1,5 ile Romanya ve Avusturya'da

En yüksek yıllık enflasyon ise yüzde 1,5 ile Romanya ve Avusturya'da kaydedildi. Bu ülkeleri yüzde 1,1 ile Finlandiya takip etti.   

AB'nin lokomotif ülkesi Almanya'da kasım ayında yıllık enflasyon yüzde 0,5 ölçüldü.  

Euro bölgesinde yıllık enflasyonu yukarı yönlü etkileyen en büyük faktörler "restoranlar, kiralar ve tütün" olurken, aşağı yönlü etkileyen en büyük faktörler ise "ulaşımda kullanılan yakıtlar ve telekomünikasyon" olarak belirlendi.  

Öte yandan, açıklanan enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2 seviyesinin oldukça altında gerçekleşti.  

Euro bölgesinde enflasyonun düşük seyrinin devam etmesi, bölgede deflasyon riskinin oluşabileceği yönündeki endişeleri artırıyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir