Euro tahvillerinde faiz eksiye döndü

Teşviklerin ekonomiyi canlandıracağı beklentisiyle Finlandiya, Hollanda, Belçika ve Avusturya'nın iki yıllık tahvil faizleri ilk defa negatif bölgeye geriledi. Almanya’nın iki ve üç yıllık faizi de ekside

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EVRİM KÜÇÜK

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) deflasyonist baskıları bertaraf etmek için harakete geçeceği ve bankanın uygulayacağı parasal genişlemenin ekonomik büyümeye destek vereceği beklentisi Euro Bölgesi tahvillerini tarihin en düşük seviyesine çekti. ECB Başkanı Mario Draghi’nin geçtiğimiz hafta parasal genişleme sinyali vermesiyle bazı ülkelerin tahvillerinde negatif faiz dönemi başladı. 

Bu hafta Avrupa’da borçlanma maliyetleri, Fed tarzı bir miktarsal gevşeme programın Euro Bölgesi ekonomilerine destek olacağı umutları ile düştü. Birçok Euro Bölgesi ülkesinin tahvil faizi ilk defa negatife döndü. Finlandiya, Hollanda, Belçika ve Avusturya´- nın iki yıllık tahvil faizleri bu hafta ilk defa negatife gelerek rekor düşük seviyeyi gördü.Finlandiya tahvil faizi eksi %0.0057, Avusturya’nın eksi %0.059, Belçika’nın eksi % 0.046, Hollanda’nın 0.0031 oldu. Almanya’nın iki ve üç yıllık tahvil faizi de yüzde 0’ın altına indi. İki yıllıkların faizi yüzde 0.0074 olurken, 3 yıllıklarda getiri yüzde 0.0074 olarak gerçekleşti. Faizlerdeki düşüş ECB Başkanı Mario Draghi´nin Jakson Hole’da yaptığı konuşmanın ardından gerçekleşti. Draghi ekonomiyi destekleme ve defl asyon riskini sınırlamak için daha fazla adım atılacağı sinyali verdi. 

Almanya’nın 10 yıllık tahvillerinin getirisi de şimdiye dek en düşük seviyeye indi. Yıla yüzde 2 seviyelerinden başlayan kağıt dün yüzde 0.89 düzeyine geriledi. Citibank, geçtiğimiz hafta yıl sonu tahminini yüzde 1.45’ten yüzde 0.75’e revize etmişti. Uzmanlar teknik olarak bu kağıtta 0 altının mümkün göründüğünü fakat böyle bir düşüş beklenmediğini söylüyor. Daha önce gelişmiş ülkelerden İsviçre’nin beş yıllık tahvili 2012’de 0’ın altına gerilemişti ancak uzmanlar Almanya için bunun çok olası görmüyor. İtalya’nın 10 yıllık tahvilleri yılbaşındaki yüzde 4 seviyesinden yüzde 2.53’e gerilerken, İspanya’nın 10 yıllıkları da yüzde 4’ün üzerinden yüzde 2 dolaylarına indi. 
ECB faiz indirebilir 

Bu arada, ECB’nin eylül ayı toplantısında parasal genişleme yerine bir faiz indirimine gideceği beklentisine JP Morganda katıldı. Nomura’nın ardından JP Morgan da ECB’nin tüm faiz oranlarını 10’ar baz puan düşüreceğini, bu indirimler sonrası refinansman faizinin yüzde 0,05 ve mevduat faizinin -0,20 olacağını öngördü. JP Morgan ayrıca, ECB’nin eylül toplantısında varlık destekli menkul kıymet alım planları konusunda daha fazla detay vermesinide bekliyor. JP Morgan, ECB’nin bu yıl sonuna kadar parasal genişlemeyegitmesi olasılığını yüzde 30, gelecek yıl bu yönde adım atması olasılığını yüzde 50 olarak görüyor. Deutsche Bank da, yayınladığı raporda ECB’nin varlık destekli menkul kıymet alımlarına başlamasına ilişkin tahminini 4 Eylül’e çekti. Banka, zayıf veriler ve Draghi’nin enf asyona yönelik açıklamalarının ECB’nin gelecek birkaç ayda harakete geçmesi için yeterli olduğu değerlendirmesi yaptı. Deutsche, kararın 4 Eylül toplantısında alınmasını bekliyor. 

Diğer yandan, Rusya Maliye Bakanlığı, geçtiğimiz hafta hızlı bir artış gösteren borçlanma maliyetleri sonrasında dün yapacağı 6 bono ihalesini iptal etti.

Küresel borsalarda 66 trilyon dolarlık rekor

Dünya borsalarında devam eden ralli küresel hisse senedi piyasalarının büyüklüğünü 66 trilyon dolarla rekor seviyeye çıkardı. Bloomberg’in derlediği verilerine göre dünya genelinde hisselerin değeri 7 Ağustos’tan bu yana 2.2 trilyon dolar artış gösterdi. Merkez bankalarının ekonomik büyümeye destek sağlayacağı iyimserliği ile MSCI Dünya Endeksi, bu ay gördükleri en düşük değerin yüzde 3.8 üzerine çıktı. 

ABD’de hisse senedi piyasalarında rekorlara devam edildi. Önceki gün S&P 500 endeksi 2000 puanı aşarak kapanış rekorları kırarken, Dow Jones endeksi gün içinde tarihi zirvesini gördü. S&P, 1928’den bu yana 4’üncü büyük rallisini yaşıyor. ABD’yi takip eden Asya Asya borsalarında endeksler yükseldi. Küresel ralli borsaların büyüklüğünü 66 trilyon dolara getirdi. Küresel piyasalardaki artışın temelinde Ukrayna-Rusya arasındaki gerilimin azalması, Gazze’de kalıcı ateşkese yaklaşılması, parasal genişlemenin ekonomileri canlandıracağı beklentileri yatıyor. 

Analistler borsalarda yükselişin süreceği kanısında. Jeremy Siegel, Dow Jones’un daha da yükseleceğini söyledi. Wharton Profesörü CNBC’ye yaptığı açıklamada, “Boğa piyasası devam edecek. Ekonomik haberler güçlü. Dow Jones için hedef 18 bin puan” dedi. Bu, mevcut seviyeye göre yüzde 5 artış anlamına geliyor. Siegel’e göre 19 bin puan da süpriz olmayabilir. Oppenheimer Teknik Analisti Ari Wald ise “S&P’de 2 bini sevdim, risk iştahı açık” yorumunu yaptı. 

T3lıve.com ortağı Scott Redler, eylülde ABD’de kutlanacak işçi bayramının ardından tatilden dönecek işlemcilerin satışa geçeceği kanısında. Maxim Group Baş Teknik Analisti Paul Larosa, bol sıfırlı seviyelerin aşılmasının yorucu olduğunu ve düşüşe neden olduğunu söylese de, aşağı yönlü hareketin sınırlı olacağı kanısında.

Bu konularda ilginizi çekebilir