Euro ülkelerinden İspanya'ya hedef uyarısı

Euro ülkeleri Yunanistan'a yardım paketini onayladı, İspanya'dan açıklarını kapatmasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Euro ülkeleri maliye bakanları Yunanistan'a verilecek ikinci yardım paketini dün yaptıkları toplantıda onayladılar. Dikkatlerini bu kez İspanya'ya çeviren bakanlar, 2013'te hedeflerini tutturabilmesi için bu ülkenin bütçe açığını kapatacak önlemler almasını istediler. Yunanistan hafta sonunda özel yatırımcıların elindeki devlet tahvillerini daha uzun vadeli ve yarıdan düşük nominal değerde kağıtlarla değiştirerek borçlarını 100 milyar euroyu aşkın bir miktarda azaltmayı başardı. Takasın başarısı üzerine euro ülkeleri maliye bakanları 2014 yılına kadar Atina'yı finanse edecek 130 milyar euroluk ikinci yardım paketini onayladılar. Karar Çarşamba günü imzalanacak.

Eurogroup Başkanı Jean-Claude Juncker daha sonra düzenlediği basın toplantısında "Kararlaştırıldığı gibi, 130 milyar euroluk yeni bir finansman, euro bölgesi ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından 2012 -2014 dönemi için taahhüt edilmiştir" dedi. Yunanistan'ın finansal sorunları bir derece de olsa aciliyetini kaybederken, İspanya'da yeni bir sorun ortaya çıktı. Bir önceki yönetimin 2011 hedeflerini önemli bir marjla kaçırdığını açıklayan hükümet, AB ile üzerinde anlaştığı bütçe açığı hedeflerinin bu yıl da tutturulamayacağını açıkladı. İspanya'dan açıklarını bu yıl GSYH'sinin  yüzde  4.4'üne düşürmesi isteniyordu ancak hükümet resesyon yaklaşırken bu yıl ancak  yüzde  5.8 hedefleyebileceğini açıkladı. Eurogroup İspanya için yaptığı yazılı açıklamada, bu ülkeye bir ölçüde kolaylık göstererek bu yıl için açıklarda  yüzde  5.3 hedeflemesini istedi. 2011 yılı için bütçe açığı hedefi  yüzde 6 iken gerçekleşme yüzde 8.5 olmuştu.

Euro bölgesi, şimdilik de olsa Yunanistan'ın kritik durumdan çıkmış olmasıyla, çok daha büyük bir ekonomi olan İspanya'nın da finans piyasalarına hedeflerini kaçırıyor izlenimi vermesini istemiyor. Juncker, "2012 yılında bütçe açığını düşürmek için alınması gereken girişimleri belirlemek İspanyol makamlarının sorumluluğudur" dedi. İspanya, bütçe açığını gelecek yıl GSYH'sinin  yüzde  3'üne indirmeyi vaat ediyor ancak 2012'de izlenecek yol belirlenirken, daha yüksek bir orandan yola çıkıldığının ve yavaşlayan ekonomik büyümenin de dikkate alınmasını istiyor.

Ekonomi Bakanı Luis de Guindos, "İspanya bakımından iki nokta değişmiştir. Birincisi, geçen yıl kamu açıklarında  yüzde  2.5'lik bir sapma olması ve ikincisi de ekonomik büyümenin koşullarında önemli değişikliklerin olmasıdır" dedi. "İspanya'nın mali kurallara uyma taahhüdü kesindir." Avrupa Komisyonu, 2011'de  yüzde  0.7 büyüyen İspanyol ekonomisinin bu yıl  yüzde  1 daralmasını bekliyor.

(Reuters)

Bu konularda ilginizi çekebilir