Evans: Faiz artırımı daha erken başlayabilir

Chicago Fed Başkanı Evans, "ABD'de faiz artırımları yavaş adımlarla yapılırsa daha erken başlayabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Chicago Fed Başkanı Charles Evans, ABD'de enflasyonun rahatsız edici derecede düşük, işsizliğin ise hâlâ yüksek olduğunu belirterek, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek yılın başlarından önce faiz artırımına gitmemesi gerektiğini belirtti.

Evans, buna karşılık faiz artırımlarının ekonomideki toparlanmaya zarar vermeden bu yıl içinde de yapılabileceğini ifade etti. 

"Faiz daha erken artmaya başlayacak"

Evans dün basına yaptığı açıklamada, "Tercihim faizlerin yükseleceğinden ve yükselişin devamının geleceğinden emin olmadan önce faizleri artırmamak" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlara dikkat çekiyorum, ancak sonunda belirleyici olan para politikasının uzun vadedeki duruşu olacaktır yani (faiz) artırımlarının daha yavaş adımlarla artması. Faizler benim tercihlerime kıyasla daha erken artmaya başlayacak bile olsa ekonomideki güçlü toparlanmayı ve umarım enflasyondaki yükselişi destekleyebilir."

Fed'in para politikasını belirleyen Açık Piyasa Kurulu'nun oy kullanan bir üyesi olan Evans, Mart ayında ABD genelinde gerçekleşen güçsüz istihdam artışının büyük ihtimalle geçici olduğunu ve yüzde 5.5 düzeyindeki işsizliğin olması istenilen düzeyin yarım puan kadar üzerinde olduğunu belirtti.

Evans ayrıca yıllardır Fed'in yüzde 2 hedefinin altında kalan enflasyonun hedefe ulaşmasının 2018'i bulabileceğini ifade etti.

              

Bu konularda ilginizi çekebilir