Fed gevşek politikalardan çıkılmasını görüşüyor

Tutanaklara göre, üyeler, olağanüstü gevşek para politikasından çıkışı sağlayacak zemini oluşturma yolunda önerilerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON  - ABD Merkez Bankasının (FED) 29-30 Nisan'da gerçekleştirdiği Federal Açık Piyasalar Komitesi'nin (FOMC) toplantı tutanakları açıklandı. 

FED'in nisan ayı açık piyasa toplantısının tutanaklarına göre, Açık Piyasa Komitesi üyeleri, gevşek para politikasından çıkış şartlarını masaya yatırdı, bu yolların sadece ileriye dönük planlama olduğunu ve kısa dönemde faiz artırımı düşünüldüğü anlamına gelmeyeceğinin altını çizdi.

Komite üyeleri, enflasyon ve işsizlik düzeyleri FED hedefleriyle uyumlu hale geldikten sonra bile ekonomik şartların gerektirmesi durumunda faizlerin bir süre daha düşük tutulmasının gereğini vurguladı. Bununla birlikte üyeler çıkış stratejileri üzerinde görüş bildirerek gevşek para politikasına son verme şartlarını tartıştı.

FOMC üyeleri, aylık tahvil alımını 10 milyar dolar azaltarak 45 milyar dolara düşürme ve işsizlik oranı belli bir eşik değerine bağlı olmaksızın anlamlı bir şekilde ininceye kadar faizleri düşük tutma kararını oybirliğiyle aldı.

Üyeler, işsizliği düşürme amacı taşıyan aşırı gevşek para politikasının enflasyon üzerinde yukarı yönlü bir baskı yaratmadığını kaydetti.

FED'in çıkış stratejisine ilave olarak üyeler, iş gücü piyasasındaki son gelişmeleri ve ücret düzeyindeki  gelişmeyi de tartıştı. İşsizlik oranının yüzde 6,3' e inmesini memnuniyetle kaydeden üyeler ancak ücretlerdeki artışın sınırlı olmasını hala daha iş gücü piyasasında önemli bır boşluk olduğu şeklinde değerlendirdi.

FED bir sonraki federal açık piyasa toplantısını 17-18 Haziran'da yapacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir