Fed kararı açıklandı

ABD Merkez Bankası, beklendiği gibi faiz politikasında bir değişiklik yapmadı. Fed'in açıklamaları 'dengeli' olarak değerlendirilirken, haziranda faiz artışının hala masada olduğu düşünülüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) para politikalarını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) nisan ayı toplantısının sonuç bildirisi yayımlandı. 

FOMC üyelerinin ekonominin kış aylarında gösterdiği zayıflığı "geçici" faktörlere bağladığını ortaya koyan bildiride, "Mart ayındaki son toplantıdan bu yana alınan veriler, ekonomik büyümenin kış aylarında kısmen 'geçici' faktörler nedeniyle yavaşladığına işaret etti. İstihdam artış hızı düştü, işsizlik oranı sabit seyretti. İşgücü piyasasına ilişkin çeşitli göstergeler ise piyasadaki atıl kapasitenin fazla değişmediğini gösterdi" ifadelerine yer verildi. 

Bununla birlikte, tüketici harcamalarının hızla artan gelirlere rağmen düştüğü kaydedilen bildiride konut sektöründeki toparlanmanın ise zayıf şekilde sürdüğü belirtildi. 

"Ekonomi ılımlı büyümeye geri dönecek"

Bildiride dikkati çeken başka bir nokta ise FOMC üyelerinin, ekonominin yılın geri kalanında ılımlı büyüme hızına döneceği öngörüsünde bulunmasıydı. 

"Komite, ekonomik faaliyetlerin ilk çeyrekte yavaşlayan büyüme ve istihdam artışına rağmen, doğru politika desteğiyle ılımlı düzeyde büyümeyi sürdüreceğini öngörmeye devam ediyor" denilen bildiriye, üyelerin ekonomik aktivite ve işgücü piyasasına ilişkin risklerin dengeli bir seyir izlediği görüşü de yansıdı. 

Öte yandan, enflasyonun Fed'in yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam ettiğine işaret edilen bildiride, enflasyon oranının gerileyen enerji fiyatlarının "geçici" etkisinin kaybolmasıyla hedefe yaklaşacağı beklentisine yer verildi.

Politika faiz oranını yüzde 0-0,25 aralığında tutmaya yönelik kararın oy birliğiyle alındığı nisan ayı FOMC toplantısında, ekonomik tahminlere ilişkin herhangi bir güncelleme yapılmadı. 

Analistler, Fed yetkililerinin, yavaşlayan büyümeyi "geçici" faktörlere bağlamasını, haziranın ilk faiz artışına yönelik seçenekler arasından çıkarılmadığı şeklinde değerlendirirken, bildiride, faiz artış zamanlamasına ilişkin yeni bir ipucu bulunmadığını kaydetti.

FOMC'nin bir sonraki toplantısı ise 16-17 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fed Başkanı Janet Yellen'ın bu toplantının ardından basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. 

Euro geriledi, dolar tırmanışta

Fed'in açıklamasının ardından, gün içinde 1.1187 dolar düzeyine kadar yükseldikten sonra 1.1149 dolar düzeyine kadar çekilen euro, karar açıklandıktan sonra gerilemeye başladı.

Euro 1.1115 dolar düzeyine kadar çekilirken, açıklama öncesinde 2.65 liranın altında olan dolar yükselişe geçerek 2.66 lirayı da aştı ve 2.6651 liraya kadar çıktı.

Bu konularda ilginizi çekebilir