Fed'in faiz artışında bedeli yeni ABD başkanı ödeyebilir
ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artırımının, borçlanma maliyetini yükselterek Kasım 2016'da seçilecek yeni ABD başkanının ekonomi yönetiminin elini zayıflatabileceği belirtildi.
Fed'in 16 Aralık'taki faiz artırımının sadece gelişmekte olan ülkelerin ekonomileri için değil, ABD hükümetinin borçları açısından da önem taşıdığını belirten uzmanlar, politika faizinin gelecek yıl dört kez daha artırılarak yüzde 0,50'den yüzde1,5'i bulabileceğini dile getirdi.
ABD'nin Chartered Finansal Analiz Enstitüsü Uzmanı Daniel R. Amerman, AA muhabirine, ABD hükümetinin yüksek borç oranına dikkati çekerek, faiz oranlarında yapılan küçük bir artışın bile hükümetin yıllık bütçesinde milyarlarca dolar açığa neden olabileceğini vurguladı.
Amerman, ABD hükümetinin toplam borcunun 2008'deki finansal krizden sonra hızla artarak şu an 18 trilyon doların üstüne çıktığının altını çizerek, hükümetin borçlarını kapatmak için yine borç alma yoluna başvurduğunu kaydetti.
Faizlerdeki artışların ABD hükümetinin faiz ödemelerini de olumsuz etkileyeceğini dile getiren Amerman, "Eğer faiz oranı yüzde 1 puan daha yükselecek olursa, bu durum ABD hükümetinin bütçesinde yılda 180 milyar dolara gelen ek bir açık oluşturabilir. Tartışılan en kötü senaryoya göreyse, 20 yılın sonunda ulusal borç 67 trilyon dolara kadar çıkabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Kurumların faiz gelirindeki artış
ABD'deki Chicago Üniversitesi Uluslararası Ekonomi ve Finans Profesörü Robert Aliber de "Fed'in kısa dönem faiz artırımı, ABD hükümetinin faiz ödemelerinde yükselişe neden olacak" dedi.
Kamudaki hükümet borçlarının ABD hazinesinin toplam borcundan az olduğuna dikkati çeken Aliber, Fed'in ve sosyal güvenlik fonlarının, hazine borçlarının çok büyük bir kısmını elinde tuttuğunu ve faiz artırımı nedeniyle bu kurumların faiz gelirlerinin artacağını söyledi.
Kamu borcunun ABD gayri safi yurtiçi hasılasına oranının önemini vurgulayan Aliber, "Son yıllarda kamunun elinde tuttuğu hükümet borçları, gayri safi yurtiçi hasılanın artış oranına göre daha yavaş büyüdü. Böylece, kamunun elindeki borç oranı, gayri safi yurtiçi hasılaya göre azaldı" diye konuştu.
Borçlanma maliyeti enflasyon beklentisiyle bağlantılı
ABD'nin Houston Üniversitesi Enerji Ekonomisti Prof. Dr. Ed Hirs de Fed'in faiz artırım kararının, ABD hükümetinin kısa dönem borçlarında kısmen artışa neden olacağını ifade etti.
Hükümetin kısa dönem fon oranlarının, piyasanın 10 ve 30 yıllık uzun dönem fon beklentileri karşısında eriyeceğini anlatan Hirs, "ABD hükümetinin borçlanma maliyetleri, daha çok uzun dönem faiz oranlarına ve piyasanın enflasyon beklentileri gibi faktörlere bağlı" diye konuştu.
ABD hükümetinin toplam borcu yaklaşık 18 trilyon 800 milyar dolar düzeyinde bulunuyor. Bu yılın ilk çeyrek sonu itibarıyla ABD hükümetinin Fed'e olan toplam borcu 2,5 trilyon dolarken, sosyal güvenlik fonlarına borcu ise 2,7 trilyon dolar olarak hesaplanıyor.