Fiat, gözünü Opel'e dikti
Fiat Başkanı Luca Cordero di Montezemolo "Opel'in Fiat için ideal bir ortak olacağını" söyledi
ROMA - İtalyan Fiat grubu, ABD'li otomotiv şirketi Chrysler'dan sonra General Motors (GM) bünyesindeki Alman Opel ile ilgilendiğini bildirdi.
Fiat yaptığı açıklamada, küresel bir otomotiv şirketi yaratmak için ABD'li GM'nin Avrupa'daki şirketlerinden Opel'i satın almak için görüştüğünü doğruladı. İflas koruma başvurusunda bulunan Chrysler'ı herhangi bir nakit koymaksızın alma sürecindeki Fiat, Chrysler ve Opel'in alınmasıyla oluşturulacak yeni şirketin yıllık gelirinin 105 milyar doları bulacağını belirtti.
Bünyesinde Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari ve Maserati markalarını barındıran şirket, Chrysler ve Opel ile birlikte en büyük otomotiv piyasası olan Kuzey Amerika dahil hiç olmadığı ya da çok az varlık gösterdiği piyasalara girmiş olacak.
Fiat, Opel ile ilgilendiği açıklamasını, Fiat üst yöneticisi Sergio Marchionne ve Almanya'nın ekonomi ile dışişleri bakanının bugün Berlin'de, Fiat'ın Opel'e teklifini değerlendireceği toplantıdan önce yaptı.
Açıklamada, "Gelecek birkaç haftada, Marchionne, Fiat'ın (Chrysler'a olan ilgisi dahil) faaliyetleri ve General Motors Europe'nın yeni bir şirkette birleşmesinin yaşama gücünü değerlendirmeye bakacak. Bu sürecin parçası olarak, grup, Fiat'ın potansiyel yeniden yapılanması dahil birkaç şirket yapısını ve müteakibinde, bu faaliyetler ile General Motors Europe'un faaliyetlerini birleştiren yeni bir şirketi değerlendirecek" denildi.
"İdeal ortak"
Bu arada Fiat Başkanı Luca Cordero di Montezemolo da "Opel'in Fiat için ideal bir ortak olacağını" söyledi.
Montezemolo, İtalya'da yayımlanan Corriere della Sera gazetesine verdiği demeçte, "Fiat'ın Opel'i devralması bizim için olağanüstü bir fırsat olacak, Opel bizim ideal ortağımız olacak, güçlü bir grup yaratılacak" dedi.
Fiat'ın üst yöneticisi Sergio Marchionne de İngiliz Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, "Mühendislik ve endüstriyel bakış noktasından, bu cennette yapılan bir evlilik" dedi.
Opel'i devralma işlemlerinin bu ay sonunda tamamlanmasını ve geçici olarak adı Fiat/Opel olacak yeni şirketin yaz sonunda borsaya kote olmasını umduğunu belirten Marchionne'nin, bugün Berlin'de Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg ve Opel İşletmeleri İşçi Temsilcileri Başkanı Klaus Franz'a Opel ile ilgili planını sunması bekleniyor.
Planı GM yönetimiyle değerlendiren Marchionne'nin, görüşmelerde Almanya'da hiçbir fabrikayı kapatmayacağını ve İtalya'nın istihdamdaki azalmanın sorumluluğu paylaşacağını söyleyerek, kaygıları gidermeye çalışacağı belirtildi.
Fiat Auto'yu grubun Iveco kamyonları, CNH tarım ve inşaat ekipmanları ve Ferrari/Maserati lüks otomobil bölümlerinden ayırmak istediğini de dile getiren Marchionne, Fiat Auto'yu, Opel ve Chrysler ile birleştirerek, yıllık geliri 106 milyar doları ve satışları 6-7 milyon adeti bulacak bir şirket yaratmayı hedefliyor. Böylece, yeni şirketin yıllık araç üretiminin Toyota'dan sonra ikinci, Renault/Nissan'dan, Ford ve GM'den daha fazla, yaklaşık olarak Volkswagen kadar olması amaçlanıyor.
Geçmişteki birleşmeler ve iki şirketin büyüklüğü gözönüne alındığında, Avrupa'da 8,000 ila 9,000 işçinin işten çıkarılabileceği tahmin ediliyor. Geçen yıl sonu itibariyle Fiat Avrupa'da 39 bin ve GM Europe 54 bin 500 kişiye istihdam sağlıyor.
Opel'in ihtiyacı 3,3 milyar euro
Opel, ekonomik krizden çıkmak için 3,3 milyar euroya ihtiyacı olduğunu belirtirken, şirkete doğrudan devlet yardımı yapılması fikrine sıcak bakmayan Alman hükümeti, Opel'e yatırım yapacaklara kredi desteği vermeyi tercih ediyor.
Ekonomi Bakanı Guttenberg, Alman hükümetinin desteğini alması için herhangi bir yatırımcının Opel'in fabrikalarının açık kalacağını garanti eden bir plan sunması gerektiğini açıklamıştı.
Fiat'ın haricinde Avusturya ve Kanada menşeli otomobil parça tedarikçisi Magna International şirketi de Opel ile ilgilendiğini bildirmişti.
GM Europe, İngiliz Vauxhall ve İsveçli otomotiv şirketi Saab'ı da bünyesinde barındırıyor. GM, ayrıca Avrupa'da ürettiği ve sattığı Chevrolet markasını Avrupa'daki son dayanak noktası olduğu için satmasının mümkün olmadığı ifade edildi.
Muhtemel iflas tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve ABD hükümetinden şimdiye kadar 15,4 milyar dolar kredi alan GM'nin, yeniden yapılanması için 1 Hazirana kadar süresi bulunuyor.
GM, geçen hafta, bu yıl 21 bin kişiyi işten çıkaracağını ve Pontiac marka aracının üretimini durduracağını açıklamıştı.
Sergio Marchionne, görüşmeler yapmak üzere Berlin'de
İtalyan otomobil şirketi Fiat'ın Başkanı Sergio Marchionne, ekonomik krizden dolayı büyük zarara uğrayan Amerikan General Motors (GM) bünyesindeki Alman Opel şirketinin bir kısmını üstlenme konusunda görüşmeler yapmak üzere Almanya'nın başkenti Berlin'e geldi.
Marchionne Berlin'de Almanya Ekonomi Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg ile bir araya gelecek.
Guttenberg, bu görüşmede Marchionne'den, GM ile yaptığı görüşmeler hakkında kendisine daha ayrıntılı bilgi vermesini beklediğini söyledi.
Opel'in işçi temsilcileri ve IG Metall sendikası, daha önce yaptıkları açıklamalarda, Opel'in, Fiat ile anlaşmasını istemediklerini, otomobil parça tedarikçisi Magna şirketiyle birlikte çalışmasından yana olduklarını bildirmişlerdi.