Fitch'ten Japonya'ya uyarı

Fitch, ücretler ve tüketimdeki zayıflıkların ekonominin daha fazla büyümesine engel olduğunu belirterek, bu durumun not için negatif olacağı uyarısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Japon hükümetinin vergi artırımına gitmesine fırsat veren ekonomik koşullardaki daha fazla iyileşmenin, kredi notundaki istikrara katkı sağlayacağını belirterek, "Tam tersi durumda ise ücretler ve tüketimdeki devam eden zayıflıklar, ekonominin daha yüksek büyüme oranlarına erişmesine engel olurken, bu da mali konsolidasyon beklentilerini önleyecek ve not için negatif olacak" açıklamasını yaptı. 

Fitch'in internet sitesinden yapılan açıklamada, Japonya'da ikinci çeyrekte daralmaya işaret eden Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH), Fitch'in ekonominin 2014 yılında yüzde 1.6 büyüyeceği tahminiyle uyumlu olduğu belirtildi.

"2011'den bu yana Japon ekonomisinde gerçekleşen en kötü rakam"

Bu yılın 2. çeyreğinde GSYH'ta gözlenen yüzde 6.8'lik küçülmenin, 2011'den bu yana Japon ekonomisinde gerçekleşen en kötü rakama işaret ettiği kaydedilen açıklamada, ekonomideki daralmada nisan ayında tüketici vergilerinin yüzde 5'ten yüzde 8'e çıkarılmasının etkili olduğu aktarıldı.

Yılın tamamına ilişkin yüzde 1.6'lık büyüme tahminini koruyor

Açıklamada, Japon ekonomisinde gerçekleşen söz konusu daralmanın beklenenden daha az gerçekleştiği anımsatılarak, Fitch'in, yılın tamamına ilişkin yüzde 1.6'lık büyüme tahminini, ikinci çeyrekte ihracatta gözlenen toparlanma beklentisinden dolayı koruduğu ifade edildi.

Nispeten olumlu kısa dönem büyüme görünümüne rağmen risk ve belirsizliklerin devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Yapısal reformlar henüz orta vadede büyüme oranının yukarı yönlü olacağını göstermiyor. Ayrıca, ücret artışı ikna edici bir şekilde hızlanmada başarısız oldu ve son olarak mali konsolidasyon henüz sağlama alınmadı" denildi.

Fitch'in, kredi notu görünümünün uzun vadede birçok anahtar faktöre bağlı olacağı uyarısında bulunduğuna değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu faktörler, mevcut yüzde 0.5 ile yüzde 1 arasındaki büyüme trendinin, yukarı yönlü hareket etmesi için yapısal reformların uygulanıp uygulanmayacağı ve hükümetin, konsolidasyon için güvenilir çerçevede bütçe açığının azaltılmasına devam edip etmeyeceğini gibi konuları içeriyor. Bu zaman kadar uygulanan Abenomics mali ve parasal politikalar, Japonya'yı deflasyondan çıkarmada yeterli oldu ama bu ücretlerin fiyatlara ayak uyduramamasıyla 'iki tarafı keskin kılıç' durumunu da beraberinde getirdi. Japonya'da reel ücretlerdeki sürekli daralma, ekonominin potansiyeli civarında ya da potansiyelinin altında zayıf büyümeye eğilmesi riskini getirecek. Mali konsolidasyon, risklerde bir diğer kilit konu olmayı sürdürüyor."

Japon hükümetinin vergi artırımına gitmesine fırsat veren ekonomik koşullardaki daha fazla iyileşmenin, kredi notundaki istikrara katkı sağlayacağı dile getirilen açıklamada, tam tersi durumda ise ücretler ve tüketimdeki devam eden zayıflıkların, ekonominin daha yüksek büyüme oranlarına erişmeye engel olduğu, bunun da mali konsolidasyon beklentilerini önleyeceği ve not için negatif olacağı uyarısında bulunuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir