Ford satışlarda GM'ye fark attı

Ford 1998'den beri ilk kez satışlarda GM'yi geçti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DETROIT - ABD'li otomotiv şirketi Ford geçen ay ABD'deki satışlarını yüzde 43 artırdı ve 1998'den bu yana ilk kez aylık satışlarda ABD'nin lider otomotiv şirketi General Motors'u (GM) geçti.

ABD'de araç satışlarını izleyen Autodata şirketine göre, geçtiğimiz ay Ford satışlarını yüzde 43, GM ise yüzde 11,5 artırdı. Ford ve GM'nin satışları, dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota'nın güvenlik sorunları yüzünden milyonlarca aracı geri çağırmasından sonra alıcılar bu şirketlere yöneldiği için artış gösterdi.

Ford ve GM'nin yanı sıra Şubat ayının kazananları Güney Koreli Kia ve Hyundai ile Japon otomotiv şirketleri Honda ve Nissan oldu. ABD'li otomotiv şirketi Chrysler'ın durumunda da düzelme görüldü. Geçtiğimiz ay Nissan'ın satışları yüzde 29, Honda'nın yüzde 13, Hyundai'nin yüzde 11 ve Kia'nın yüzde 9 oldu.

Toyota satışları geriledi

ABD'de Şubat ayının kaybedeni ise Toyota oldu. Toyota'nın satışları söz konusu ayda yüzde 9 gerilerken, bu gerilemeye şirketin en fazla satan Camry model aracındaki satışın yüzde 20 azalması öncülük etti.

Küresel kriz sırasında ABD hükümetinden yardım almayan tek ABD'li şirket olan Ford, zor durumdaki Toyota'dan müşteri kaparak ve araçlarına olan güçlü taleple geçen ay satışlarını yüzde 43 artırmayı başardı.

Ford Şubat'ta toplam 142 bin 285 adet, GM ise 141 bin 951 adet araç sattı. Böylece Ford, GM'den sadece 334 adet araç fazla satarak Ağustos 1998'den bu yana ilk kez aylık satışlarda GM'yi geçti.

Ford satış şefi Ken Czubay, Fusion modelinin şirkete yeni müşteriler kazandırdığını, bu modelin, şirketin fiyat savaşına girmeden bir işe girişme stratejisinin 'poster çocuğu' olduğunu söyledi. Czubay, "Yeni ürünlerimizin gücü ve Ford'un kalite, yakıt verimliliği, şık tasarım ve değerindeki liderliği müşterilerde yankı buldu" dedi.

Pontiac, Satürn ve Hummer modellerinin üretimini durdurma sürecinde bulunan ve Saab'ı satan GM'nin üretimine devam ettiği Buick, Chevrolet, Cadillac ve GMC modellerinin satışı yüzde 32 arttı. Geçen ay GM'nin satışlarındaki artışın büyük bölümü, satışı yüzde 133 yükselen Chevrolet Equinox ve satışını dörde katlayan Cadillac SRX'den kaynaklandı.

GM'nin satışlardan ve pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Susan Docherty, GM'nin, geri çağırmalar nedeniyle Toyota'nın kaybettiği müşterilerden bazılarını kazandıklarını söyledi. Docherty, Chevrolet model satışlarının geçen ay yüzde 10 arttığını, bunun GM'nin Toyota'nın çekirdek pazarının bir kısmını kaptığını işaret ettiğini ifade etti.

Autodata'ya göre, Şubat ayında araç satışları Ocak ayına göre geriledi.

Ocak ayında yıllık bazda 10,8 milyon adet olan toplam araç satışları geçen ay 10,38 milyon adet oldu. Önemli otomotiv üreticilerinin 2010 yılında kademeli düzelmenin sürdüğünü tahmin ettiği bir dönemde araç satışlarındaki düşüş sert geçen kış koşullarına bağlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir