Fortis'in BNP Paribas'a devrinde Ping Annet engeli
Fortis'in en büyük hissedarı olan Çinli sigorta şirketi Ping Ann, Fortis'in parçalanmasının hissedarlarına zarar vereceği açıkladı
BRÜKSEL - Fortis'in en büyük hissedarı olan Çinli sigorta şirketi Ping Ann, 28-29 nisanda hissedarların onayına sunulacak Fortis'in Belçika, Lüksemburg, Türkiye ve Polonya'daki bankacılık birimlerinin Fransız BNP Paribas'ya satılmasına ret oyu vereceğini duyurdu.
Fortis hisselerinin yaklaşık yüzde 5'ini kontrol eden Ping Ann'den yapılan açıklamada, Fortis'in parçalanmasının hissedarlarına zarar vereceği belirtilerek, "tüm tarafların çıkarına olacak şekilde güvenilir ve uygulanabilir diğer çözümlerin değerlendirilmesi" istendi.
Belçika hükümetinin küresel krizde zora giren Fortis'i BNP Paribas'a devretme planı, Fransız bankasıyla imzalanan anlaşmanın mahkeme kararıyla hissedarların onayına sunulması üzerine 11 şubatta toplanan genel kurulda, Ping Ann'ın da muhalefetiyle onay alamamıştı.
Bunun üzerine BNP Paribas'yla yeniden müzakerelere başlayan Belçika hükümeti, Fransız bankasına ve Fortis yatırımcıları lehine düzenlemelerle geçen ay yeniden anlaşma sağlamıştı.
Bu arada BNP Paribas'ya devrin oylanacağı Fortis genel kurulu için hissedarların yüzde 25'i kayıt yaptırdığı bildirildi. Bu durumda "hayır" oyu vereceğini açıklayan Ping Ann, yüzde 5 hisse karşılığında yüzde 20 söz hakkına kavuşacak. BNP Paribas'ya karşı çıkan bazı yatırımcı dernekleri de küçük hissedarları "hayır" oyu vermeleri için örgütlüyor. BNP Paribas ise oylamadan "hayır" çıkması durumunda Fortis'e ilgilenmekten vazgeçeceğini açıkladı.
Çin'in ikinci büyük sigorta şirketi Ping Ann, 2007 kasımda Fortis'in yüzde 4,18 hissesini 1,81 milyar avroya satın alarak en büyük hissedar haline gelerek küresel krizde parçalanmasından önce, piyasa değeri sürekli gerileyen bankaya destek için yeni alımlarla hisse oranını yüzde 5'e kadar yükseltmişti.
Fortis yatırımından 2 milyar avroya yakın zarar eden Ping Ann'ın Belçika hükümetinden tazminat talebi, "hissedarların uğradığı zararın bankaya hükümet müdahalesinden önce, kötü yönetim nedeniyle gerçekleştiği" gerekçesiyle reddedilmişti.