Fransa'da yeni OHAL yasa tasarısı kabul edildi
Fransa'nın başkenti Paris'te yaşanan terör saldırısının ardından yeni olağanüstü hal yasa tasarısı Senato tarafından onaylandı
Fransa'nın başkenti Paris'teki terör saldırılarından sonra değiştirilmek istenilen olağanüstü hal yasa tasarısına Senato'dan 12 "çekimser"e karşı 336 "evet" oyu çıktı. Oylamada "hayır" oyu kullanılmadı.
Fransa Ulusal Meclisi'nde de dün 6 "hayır"a karşılık 551 "evet" oyuyla kabul edilen tasarının kanunlaşması için Cumhurbaşkanı François Hollande'ın da imzası gerekiyor.
Hollande, saldırılardan sonra Fransa Ulusal Meclisi ve Senato'nun birlikte toplandığı Parlamento'da yaptığı konuşmasında en fazla 12 gün uygulanmasına izin verilen olağanüstü hale ilişkin yasanın değişmesi gerektiğini söylemiş ve tüm vekillerden destek istemişti.
Yeni olağanüstü hal yasa tasarısında en çok öne çıkan değişiklik uygulanabilirlik süresi. Yeni yasaya göre olağanüstü hal üç aya kadar uzatılabilecek.
Bir önceki olağanüstü hal yasasında güvenlik güçleri savcılık izni olmadan da arama yapabiliyor ancak aramalar için kanıt gerekiyordu. Yeni yasaya göre güvenlik güçleri, makul şüphe gerekçesiyle hiçbir kanıta gerek duymadan aramalar yapılabilecek.
Ancak aramalar, avukat, hakim, milletvekilleri, senatörler ve gazetecilerin iş yerlerini kapsayamayacak.
İnternet siteleri ve sosyal medya ağları kapatılabilecek
Yeni yasaya göre terör propagandası yapan internet siteleri ve sosyal medya ağları da kapatılabilecek.
Kamu düzenini tehdit ettiği düşünülen kişiler ev hapsinde tutulabilecek ve terörizmle ilgili olduğu değerlendirilen kişilerin etraflarıyla iletişimi kesilebilecek.
Fransa'da güvenlik tehdidi oluşturduğu düşünülenlerin fişlendiği S dosyasındaki isimlerin de yasa tasarısında ev hapsinde tutulması, iletişimlerinin kesilmesi ve gerektiğinde bu kişilere elektronik kelepçe takılması öngörülüyor.
Yasa tasarısı kamu düzenini bozacak cami, dernek ve organizasyonların kapatılabilmesi olanağını da sağlıyor.
Yaklaşık 10 bin kişi takip ediliyor
Geçtiğimiz hafta Başbakan Manuel Valls, S dosyasında yaklaşık 10 bin kişinin olduğunu söylemişti.
S dosyasında futbol holiganlarından aşırıcılara kadar 15 farklı kategori bulunuyor. Paris saldırılarını yapan teröristlerin bir kısmının da dosyada bulunduğu biliniyor.
Paris'teki terör saldırılarından sonra Fransız istihbaratı da listeye aldığı isimleri daha sonra takip etmemekle eleştirilmişti.
Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırılarında 130 kişi hayatını kaybetmiş, 351 kişi yaralanmıştı. Altı noktada art arda gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları DAEŞ terör örgütü üstlenmişti.
Çarşamba günü Paris'in kuzey banliyösü Saint-Denis'de güvenlik kuvvetlerinin düzenlediği operasyonda ise saldırıların arkasındaki isim olarak bilinen Belçika vatandaşı Abdelhamid Abaaoud ve beraberindeki iki terörist ölmüştü.