Fransa'da cumhurbaşkanlığına yeni aday

Fransa'da Başbakan Valls cumhurbaşkanlığı için adaylığını açıklayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa Başbakanı Manuel Valls'in, gelecek yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde Sosyalist Parti'nin adayı olmak için yarışacağını bugün açıklaması bekleniyor.

Sosyalist Cumhurbaşkanı François Hollande'ın aday olmayacağını açıklamış olmasından dolayı, Valls'in adaylığı ile bir hükümet değişikliği gerekebilir.

Vals, bu akşam bir basın toplantısı yaparak adaylığını resmen açıklayacak ancak şimdiden Fransız medyasında, Valls'in seçim kampanyasıyla meşgul olacağı dönemde kurulacak geçici bir hükümete şimdiki kabinenin sağlık, içişleri ya da maliye bakanlarından birinin başkanlık edebileceği haberleri yer alıyor.

Valls (54), Sosyalistlerin adayı olmadan önce, ocak ayında yapılacak ön seçimde partinin daha geleneksel kesiminin adayları ile yarışmak zorunda kalacak. Valls ekonomik politikaları daha merkezci ve iş dünyasına yakın, ancak hukuk düzeni konusunda tavizsiz bir politikacı.

Kendi partisi içindeki ön seçimde mücadele edeceği adaylar arasında ateşli bir solcu olan Arnauld Montebourg da var. Ancak anketler, cumhurbaşkanlığı yarışının 7 Mayıs'ta yapılacak ikinci turda, Cumhuriyetçi Parti'nin adayı sağcı François Fillon ile AB ve göçmen karşıtı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine le Pen arasında yaşanacağını gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir