Fransa'da 'sarı yelekliler'e biber gazıyla müdahale

'Sarı yelekliler'in protestoları ülke genelinde bugün de devam ederken, şu ana kadar 700 kişi gözaltına alındı. Polis, Paris sokaklarında göstericilere müdahale etti. Paris'teki olaylarda 3'ü polis, en az 30 kişi yaralandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fransa'da "Sarı yelekliler", başta Paris olmak üzere ülke genelinde akaryakıt zamlarını ve kötüleşen ekonomik koşulları protesto ediyor.

Protestocular sabahın erken saatlerinde Champs-Elysees Caddesi'ne gelmeye başladı.

Polis, göstericilerin üst aramasını yaptıktan sonra caddeye girmesine izin verirken, polis ile eylemciler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.

En az 700 kişiye gözaltı

Polis, "sarı yeleklilere" biber gazıyla müdahale etti. Göstericiler "Macron istifa" şeklinde slogan attı.

Öte yandan Fransa Başbakanı Philippe, şu ana kadar gösterilerde en az 700 kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Paris'te hayat durdu

Geçen haftaki şiddet olayların tekrarlanmaması için yoğun güvenlik önlemleri alınırken ülke genelinde 89 bin polis görevlendirildi. Paris'i ise 8 bin polis ile 12 zırhlı araç koruyor.

Champs-Elysees Caddesi'nde mağaza ve restoranlar kepenkleri indirdi.

Gösteriler Paris'in kültür hayatını da etkilerken, Champs-Elysees yakınlarındaki müzeler kapalı. Benzer şekilde Paris'in Garnier ve Bastille Opera binalarındaki programlar da iptal edildi.

Fransa 1. Futbol Ligi'nde Paris Saint-Germain (PSG) ile Montpellier arasında başkentte oynanması planlanan karşılaşma da ertelendi.

Paris'in sembollerinden Eyfel Kulesi de gösteriler nedeniyle ziyarete kapalı olacak. Geçen haftaki gösteriler sırasında zarar gören Zafer Takı da kapalı kalmaya devam edecek.

Paris'teki eylemler nedeniyle 30 civarında metro hattı durdurulurken, Champs-Elysees Bulvarı'nın çevresindeki birçok yol ve cadde trafiğe kapalı olacak.

Brüksel'de "sarı yeleklilere" polis müdahalesi

Belçika'nın başkenti Brüksel'in merkezinde toplanan binlerce "sarı yelekliye" polis müdahale etti, göstericiler ara sokaklara dağıldı.

Ülkedeki ekonomik koşulları ve akaryakıt zamlarını protesto eden "sarı yeleklilere" Brüksel'in merkezinde polis müdahale etti.

"Sarı yeleklilerin" Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) nezdinde Büyükelçiliği ve ABD'nin Belçika Büyükelçiliği arasında bulunan alt geçiti kapatmasının ardından polis müdahalesi geldi.

Eylemcilerin, tünelde arabalarında seyahat halinde bulunan kişilere bagajlarından güvenlik için kullanınılan sarı yelekleri çıkartıp giymelerini ya da arabalarının ön camından görünür şekilde sergilemelerini dayattığı görüldü.

Diğer yandan, Brüksel'de gözaltı sayısı 100'ü geçti.

Hollanda'da "sarı yelekliler" protestosu

Hollanda'da "sarı yelekliler" yoğunluklu olarak Lahey, Amsterdam ve Rotterdam kentlerinde toplanarak hükümetin istifasını istedi.

"Rutte istifa" ve "Rutte defol git" sloganları atan Hollandalı "sarı yelekliler" Başbakan Mark Rutte'nin istifasını talep etti.

Genellikle ülkedeki aşırı sağcı grupların çağrısı üzerine toplanan "sarı yelekliler", gösterilerde Birleşmiş Milletler Göçmen Paktı, emeklilik yaşı, sağlık ve eğitimdeki pahalılık ve göçmen sorunu gibi konularda hükümetin politikalarını eleştirdi.

Lahey'de meclis önünde toplanan eylemciler, Başbakan Rutte'nin bizzat gelip kendileriyle görüşmesini talep etti.

Rotterdam'da ise Erasmus köprüsünde yaklaşık 150 "sarı yelekli" bir araya geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir