Fransız BNP Paribas'a 8.9 milyar dolar ceza

Fransa'nın en büyük bankalarından BNP Paribas 8,9 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - ABD yargısının, Fransa'nın en büyük bankalarından BNP Paribas'a İran, Sudan ve Küba gibi ülkelere uygulanan yaptırımların ihlal edildiği gerekçesiyle açtığı soruşturma çerçevesinde tarafların uzlaştığı bildirildi. 

BFM televizyon kanalı, BNP Paribas'nın 8,9 milyar dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyurdu. Yine ABD yargısının talebi üzerine Fransız bankasının, ihmali bulunduğu gerekçesiyle 12 üst düzey yönetici ile ilişkisinin kestiği belirtildi. 

Anlaşmanın gelecek hafta Çarşamba veya Perşembe günü kamuoyuna açıklanması öngörülüyor. 

Söz konusu ceza, ABD ve Fransa arasında diplomatik krize yol açmıştı. Fransa, ABD ve AB arasında yürütülen Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerinin söz konusu ceza nedeniyle olumsuz etkilenebileceği uyarısında bulunmuştu. 

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, ABD Başkanı Barack Obama'ya yazdığı mektupta yargının konuya daha makul yaklaşmasını istemiş ve olası para cezasının orantısız olduğu görüşünü ifade etmişti. 

ABD Adalet Bakanlığı'nın soruşturması sonucunda BNP'nin ABD'deki lisansını kaybetme riski bulunuyordu. ABD, son yıllarda yaptırım ve ekonomik müeyyide uygulanan ülkelere yapılan para gönderimleri üzerine kapsamlı soruşturmalar başlatmıştı. 

Bu soruşturmalar kapsamında, BNP Paribas'ın 2002-2009 yıllarındaki finansal hareketlerinde ambargo kurallarını ihlal edip etmediği inceleniyordu. Söz konusu haberlerin çıkmasıyla BNP Paribas hisseleri borsada değer kaybetmişti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir