Fukuşima nükleer tartışmalarını ateşledi

Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen patlama nükleer tartışmalarını kızıştırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN/ Paris - Almanya, güvenlik nedeniyle ülkedeki nükleer santrallerin öngörülenden daha önce kapatılması konusu üzerinde düşünmeye başladı.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle ile Ekonomi Bakanı Rainer Brüderle, bir an önce nükleer santrallerin kapatılması ve yenilenebilir enerjiye yönelinmesi yönünde görüş belirtti.

Güvenlik ekonomik çıkarlardan önemli

"Yeni bir risk analizine de ihtiyacımız var" diyen Westerwelle, bunun için bağımsız uzmanlardan oluşan bir komisyonun kurulmasından yana olduğunu söyledi. Westerwelle, "güvenliğin ekonomik çıkarlardan önce geldiğini" belirtti.

Westerwelle, ülkedeki nükleer santrallerin soğutma sistemlerinin birden fazla güvenlik ağına sahip olmadığının tespit edilmesi halinde, bu tesislerin, durum tam olarak netleşinceye kadar, kapatılması gerektiğini bildirdi.

Brüderle de hızla yenilenebilir enerji kaynakları konusunun ele alınması gerektiğini belirtti.

Nükleer santrallerin kapatılma süresinin uzatılmasını öngören bir karar alan Alman hükümeti, muhalefetin sert eleştirilerine maruz kalıyor.

Fransa da tartışıyor

Japonya'da Fukuşima nükleer santralinde meydana gelen hidrojen patlaması, Fransa'da da nükleer enerji tartışmasının tekrar açılmasına neden oldu.

Japonya'daki kaza, enerji santrallerinin inşasına karşı çıkan siyasetçilerin eleştirilerini artırmalarına yol açarken, "Ekoloji ve Yeşil Hareketi", gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri için yürütülecek kampanyada, bu konuyu ön plana çıkartacağı sözünü verdi.

"Ekoloji ve Yeşil Hareketi"nin, seçimlerde adayı olması beklenen Avrupa Parlamentosu üyesi Eva Joly, bir televizyon kanalına yaptığı açıklamada, "nükleer enerji santrali inşası konusu, kampanyamızın en önemli unsuru olacak" dedi.

Fransa'daki Yeşil Parti'nin önemli isimlerinden Daniel Cohn-Bendit, nükleer enerji santrallerinin inşası konusunda ülkede referandum düzenlenmesini istedi.

Başbakan Francois Fillon, bu eleştiriler karşısında yaptığı açıklamada, ülkedeki nükleer enerji santrallerin güvenli olduğunu ve bu alandaki yatırımların durdurulmayacağını bildirdi.

Fransa, nükleer enerji santrali üretiminde dünyada ikinci sırada yar alıyor. 58 nükleer enerji santralinin bulunduğu Fransa, toplam enerji ihtiyacını yüzde 80'ini bu santrallerden karşılıyor

Bu konularda ilginizi çekebilir