Füze kalkanında anlaşamadılar

Seul'de Obama ile görüşmesinin ardından açıklama yapan Medvedev, iki ülke ilişkileri en iyi döneminde ancak füze kalkanı konusunda ortak bir zemin bulunmalı dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, ABD ile ilişkilerin en iyi döneminde olduğunu, ancak bunun yeterli olmadığını ve ABD'nin Avrupa'ya  yerleştirmeyi planladığı füze kalkanı konusunda ortak bir zemin bulunması gerektiğini söyledi. Rus haber ajansı RİA Novosti, Medvedev'in Güney Kore'nin başkenti Seul'deki Güvenlik Zirvesi sırasında Obama ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, füze kalkanı konusunda iki ülke arasında ortak bir zeminin bulunması gerektiğini vurguladığını belirterek, füze kalkanının müzakere için hala zaman bulunduğuna dikkati çektiğini duyurdu.

Medvedev görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Biz zamanın henüz tükenmediğine, Avrupa'daki füze kalkanı konusundaki işbirliği ve değerlendirmelerin daha aktif bir şekilde  yürütülmesi gerektiği  vurgusunda bulunduk" dedi. Konuyla bu aşamada teknik uzmanların ilgilenmesi hususunda mutabakata vardıklarını söyleyen Medvedev, "Her halükarda bizim konudaki temel pozisyonumuz değişmedi. Ancak bu  konuda mümkün olmakla birlikte aynı zamanda gerekli. Açık konuşmak gerekirse, Barack ve benim yeni Nükleer Silahların İndirimi Anlaşması (START) hazırlığı sırasındaki  tecrübelerimiz dikkate alındığında müzakere ve dengeli bir karar için hala yeterli vaktimiz olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Medvedev, Rusya-ABD ilişkilerinin son 3 yılda tarihinin en iyi düzeyinde olduğunu belirterek, "Özellikle üzerinde son 3 yılda oldukça fazla konuştuğumuz ilişkilerin sıfırlanarak yeniden başlatılması politikası sayesinde iki ülke ilişkileri tarihindeki en iyi seviyesinde" dedi. Obama ile görüşmekten büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Medvedev, "Son yıllarda geliştirdiğimiz karşılıklı anlayış sayesinde çok sayıda ikili ve uluslararası konuların  çözümünü sağladık" diye konuştu.

Rusya ve ABD arasında yakalanan bu ilişki seviyesinin hem iki ülke, hem iki ülke liderleri arasında gelecekte de devam etmesini umduğunu ifade eden Medvedev, "O yüzden bu fırsatı kullanarak Barack seni bir kez da Rusya'ya davet etmek isterim. Bu yılın seçim yılı olduğunu ve son derece zorlu bir sene olduğunu biliyorum. Çok sayıda güzel yerlerimiz var.  Ben sizi hem kendi adıma hem de ve Devlet Başkanı olarak seçilen Vladimir Putin adına bir kez daha St. Petersburg'a davet etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Obama da yaptığı açıklamada, Medvedev'in Rusya davetini kabul ederek, "Elbette St. Petersburg'u ziyaret etmek isterim ama korkarım ki, bunu (ABD'deki Başkanlık seçimi)  seçimden sonra yapabileceğim" dedi. Rusya ve ABD'nin üzerinde çok fazla çalışması gereken bir çok konu bulunduğunu belirten Obama, füze kalkanı konusunda teknik uzmanların çalışmalarının beklenmesi gerektiğini vurguladı. Medvedev ile görüşmesinin son derece faydalı geçtiğini kaydeden Obama, Rusya ile ilişkilerde son 3 yılda büyük ilerlemeler kaydettiklerini ve buna örnek olarak da yeni START  anlaşmasını gösterdi.

Obama, Medvedev ile işbirliklerine övgüde bulunarak, "Bu konuda daha iyi bir partner bulamazdım. Ülkelerimiz arasındaki işbirliği dünyadaki barış ve istikrar açısından da son derece  önemli. Bu konuda da ilişkilerimizin daha da güçlendirilmesine yardımcı olan Dimitriy'den daha iyi bir partner bulamazdım. Dimitriy'in yeni görevinde dünyadaki olaylara yönelik olumlu  etkisinin olacağına ve ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesine yönelik katkılarının devam edeceğinden en küçük kuşkum yok" diye konuştu. Putin, 7 Mayıs'ta yemin ederek Kremlin'e geçtikten sonra Medvedev'i yeni başbakan olarak atayacağını açıklamıştı.

Obama ve Medvedev'den Annan planına destek

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, BM ve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Kofi Annan'ın Suriye planına destek ve Şam'da "meşru" bir  hükümetin kurulmasına onay verdiklerini belirttiler. Obama, ülkesinin Suriye konusunda Moskova ile görüş ayrılığına kısaca değinirken, iki ülkenin, Suriye'de akan kanın durdurulması için Kofi Annan tarafından ortaya konan çabalara  destek verdiğini ve nihai amacın "meşru" bir iktidar olduğunu belirtti.

Annan planı, Suriye'de şiddetin BM'nin denetimi altında tüm taraflarca durdurulması, insani yardım sağlanması ve keyfi tutuklananların serbest bırakılmasını öngörüyor. ABD Başkanı Obama, zirvede BM Güvenlik Konseyi'nde Suriye rejimine destek veren diğer ülke Çin'in Devlet Başkanı Hu Jintao ile de biraraya geldi. İki lider arasındaki görüşmenin ana gündemi, Çin'in bir diğer müttefiki Kuzey Kore'nin uzun menzilli bir füze ve bununla uydu fırlatma projesi oldu.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir