G-20 anlaşma için ödünler vermeli

Lee Myung-Bak, ekonomik, finansal ve ticari zorlukların üstesinden ancak uluslararası koordinasyon yoluyla gelinebileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SEUL- Güney Kore'nin başkenti Seul'de sanayileşmiş ve gelişmekte olan 20 büyük ülkeyi bir araya getiren G-20 Zirvesi'ne katılan liderlerle tek tek görüşen Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-Bak, liderleri, zirve sonunda bir anlaşmaya varılabilmesi için ödün vermeye çağırdı.

Sözleri, G-20 zirvesinin sözcüsü Kim Yoon-Kyung tarafından aktarılan Güney Kore Devlet Başkanı, dünyadaki ekonomik dengesizliklerin giderilebilmesi için, G-20'ye üye ülkerinin ödün vermesi gerektiğini ifade ederek, ekonomik, finansal ve ticari zorlukların üstesinden ancak uluslararası koordinasyon yoluyla gelinebileceğinin altını çizdi.

Zirvede, küresel ekonomiye yeni bir çerçeve kazandırılması, finansal sistem reformları, kalkınma, ticaret, enerji ve iklim değişimi gibi konular ele alınıyor.

Öte yandan, G-20'nin Dönem Başkanlığını bir yılığına üstlenecek olan Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugün Seul'e geldi.

Lee Myung-Bak'la da görüşeceği bildirilen Sarkozy'nin, bir basın toplantısı düzenledikten sonra Fransa'ya dönmesi bekleniyor.

Obama: Japonya- Çin problemlerini barış yoluyla çözmeli

Japonya'nın Yokohama kentinde düzenlenecek olan Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) toplantısına katılmak üzere bu akşam Japonya'ya gelecek olan Obama, yüksek tirajlı Japon gazetesi "Yomiuri Shimbun"a verdiği demeçte, ABD ile Japonya'nın müttefikliğinin sağlam olduğunu belirterek, Tokyo ile Pekin'e kıta sahanlığı anlaşmazlıklarını barış yoluyla çözmeleri için çağrıda bulundu.

Gazeteye verdiği mülakata, Obama, "ABD-Japonya müttefikliği, ABD'nin Asya-Pasifik bölgesindeki stratejisinin köşe taşını oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Gelecek 50 yıl içinde, ABD-Japon ilişkilerinin daha da gelişeceğini belirten Obama, ABD, Çin ve Japonya'nın dünyanın en büyük üç ekonomisi olduğunu, bu yüzden de, üç ülkenin güvenliğin ve refahın korunması ve geliştirilmesine katkıda bulunması gerektiğini vurguladı.

Japonya ve Çin'in anlaşmazlıklarını çözerken, "uluslararası yasa ve kurallara" sadık kalmaları gerektiğinin altını çizen Obama, "Çünkü 'uluslararası yasa ve kurallar' dengenin korunması için önemlidir" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir