G-20'den IMF ve Dünya Bankası'na 1 trilyon dolar

İngiltere Başbakanı Gordon Brown G-20'nin IMF ve Dünya Bankası'na 1 trilyon dolar verme konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LONDRA - İngiltere Başbakanı Gordon Brown, G-20'nin küresel krize karşı ortak hareket konusunda, yeni bir uzlaşmaya vardığını bildirdi.

Brown, G-20 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, hedge fonların küresel bir denetime tabii tutulacağını, bankaların gizlilik kurallarının ise sonuna gelindiğini söyledi.

Yeni mali önlemler konusunda detaylı bilgi vermeyen Brown, G-20 ülkelerinin bugüne kadar görülmemiş şekilde, en büyük ekonomik teşvik paketlerini uyguladığını ifade etti.

Brown, G-20 üyesi ülke merkez bankalarının, genişleme politikalarını sürdüreceğini belirtti.

G-20'nin zor durumda bulunan ülkelere yardım için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'na 1 trilyon dolar verme konusunda anlaştığını kaydeden Brown, G-20'nin, dünya ekonomisinde gelişmekte olan ülkelere daha fazla söz hakkı verilmesi konusunda anlaştığını bildirdi.

Brown, "G-20 ülkeleri, IMF'ye 500 milyar dolar daha destek verme taahhüdünde bulundu. G-20 ülkeleri, gelecek 2 yılda ticaret finansmanında 250 milyar dolar desteği vaat etti" dedi.

G-20 ülkelerinin primler ve ödemeler konusunda yeni küresel kurallar konulması konusunda anlaştığını ifade eden Brown, "G-20 ülkeleri korumacılığa karşı çıkacak" diye konuştu.

Brown, zirveye katılan 20 ülkenin, böyle bir krizin yinelenmesini engellemek için, vergi cennetlerine göz yummamak, hedge fonları denetlemek ve mali sisteme güveni yeniden inşa etmek için, ortak politikalar oluşturacağını söyledi.

Bu arada, Almanya Başbakanı Angela Merkel de zirvede yaptığı konuşmada, G-20'nin sonucunun çok iyi ve neredeyse tarihi bir uzlaşma olduğunu söyledi.

Merkel, G-20'de açıklanan mali ve ekonomik önlemlerin dünyaya "açık bir mali piyasa yapısı" sunacağını belirtti.