G20 toplantısına ABD'nin vergileri damga vuracak

G20 maliye bakanları toplantısı, ABD ve Çin arasında ticaret savaşı çıkabileceği endişelerinin gölgesinde başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın çelik ve alüminyuma gümrük vergisi getirmesinin ardından başka ülkelerin misilleme politikaları başlatacağı endişesi, bu hafta yapılacak G20 maliye bakanları toplantısına yön verecek.

Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı gelişmiş ve gelişmekte olan 20 büyük ülkeden oluşan G20 grubunun maliye bakanları ve merkez bankası başkanları, bugün ve yarın Arjantin'in başkenti Buenos Aires'de biraraya gelecek.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, G20 ülkelerinden gelen yaygın eleştirilere karşı Trump'ın ticaret planlarını savunacak. ABD Hazine Bakanlığı ve Fed'in uluslararası politika eski yetkilisi Edwin Truman, Mnuchin'in çelik ve alüminyum gümrük vergilerinden muafiyet talepleri alabileceğini ifade ederek, "Pekçok şikayet alacaktır... Mnuchin savunmada olacak ve sorunlu bir durum yokmuş gibi davranacaktır" dedi.

Arjantin ve Almanya'nın maliye bakanlarının da aralarında bulunduğu yetkililer, G20 bildirgelerinde yer alan "kurallara dayalı uluslararası ticaret sisteminin önemli rolü" ifadesinin bu bildirgede korunmasında ısrar edeceklerini ifade ettiler. Taslak bildirgede ayrıca, "İkili, bölgesel ve çok taraflı anlaşmaların açık, şeffaf, kapsayıcı ve DTÖ ile tutarlı olmasının önemine dikkat çekmekte ve çok taraflı ticaret anlaşmalarını tamamlamalarını sağlamak için çalışmaya taahhüt etmekteyiz" ifadesi yer aldı. Fakat bu ifadenin nihai metinde yer alıp almayacağı belli değil.

G20 ülkeleri kaygılı

Trump 23 Mart'ta yürürlüğe girecek ithal çeliğe yüzde 25, ithal alüminyuma ise yüzde 10 oranında gümrük vergisi kararı ABD'nin ticaret ortaklarını teyakkuza geçirdi. Ayrıca Trump'ın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına dayanan onlarca yıllık ticaret sistemini başka ülkelere danışmadan ABD lehine değiştirmesi G20 ülkeleri arasında kaygı yaratıyor.

Yine ABD'nin yürüttüğü fikri mülkiyet soruşturmasında Çin'e yönelik gümrük vergilerinin yükseltilmesi ve yatırımların kısıtlanması gibi önlemlerin ele alınması ise bir misilleme gelebileceği endişelerini artırıyor. Misilleme politikalarıyla daralacak olan küresel ticaret 10 yılın en yüksek büyümesini kaydetmesi beklenen küresel ekonominin ivme kaybetmesine yol açabilir.

Geçen hafta Reuters'da yer alan habere göre Trump, Çin'den ithal 60 milyar dolarlık elektronik ve telekomünikasyon ürününe de gümrük vergisi getirmeyi değerlendiriyor.

Çin ve Almanya ABD’ye karşı çelikte anlaştı!Çin ve Almanya ABD’ye karşı çelikte anlaştı!

 

Bu konularda ilginizi çekebilir