Gazprom'dan Türkiye'ye 2010 jesti

Türkiye, bu yıla özel olarak Gazprom'dan almayı taahhüt ettiği doğal gazdan yüzde 25 daha azını alabilecek. Herhangi bir ceza ödemeyecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL-  Gazprom, Türkiye'ye bu yıla özel doğal gaz kontratında ayrıcalık tanıdı. Rus Kommersant gazetesinin enerji şirketi Gazprom'un yayınını kaynak gösterdiği habere göre, Gazprom ile Botaş arasında imzalanan anlaşmada, bu yıla özel 'taahhüt edilen gazı alma mecburiyeti' şartı için Türkiye'ye muafiyet tanındı.

Buna göre Türkiye, isterse normalde alması gereken gazdan yüzde 25 daha azını, yani yüzde 75'ini alabilecek. Bundan dolayı da hiçbir ceza ödemek zorunda kalmayacak.

Haberde, Gazprom'un bu kararıyla Güney Akım Doğal Gaz boru hattı projesinin hayata geçirilmesinde önemli bir yere sahip olan ve sözleşmeye göre 30 milyar metreküp gaz satın alması gereken Türkiye'ye bu konudaki en büyük indirimi sağladığı belirtilerek, Gazprom'un en büyük müşterilerinden olan Alman ON, RWE ve Wingas, İtalyan Eni ve Avusturyalı EconGas şirketlerinin geçen yıl bu gaz fiyatlarının indirilmesi ve "al ya da öde" şartlarının yumuşatılmasını istediğine dikkat çekildi.

Kriz döneminde pahalı Rus gazına talebin azaldığı, şirketlerin daha önce planladıkları miktarda gazı satın alamadıkları ve bu yüzden de büyük cezalarla yüz yüze olduğu vurgulanan haberde, Gazprom'un gizlice yürüttüğü yeni tedarik koşullarını her şirketle ayrı ayrı görüştüğünü ve İtalyan Eni şirketine ise bu konuda yüzde 70'lik esneklik sağladığı kaydedildi.

Kommersant'a bilgi veren adı açıklanmayan bir kaynak, "Al Ya Da Öde" şartında en fazla kolaylığın Türkiye'ye gösterildiğini belirterek, bunun nedeninin ise Gazprom'un, Güney Akım Doğal Gaz Boru Hattı'nı Karadeniz'in altından Türkiye'nin karasularından geçirmesi için izin alma zorunluluğu olduğunu ileri sürdü.

Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analizler Merkezi (TÜRKSAM) Başkanı Sinan Oğan da, gazeteye yaptığı açıklamada, bu gelişmelerin iki ülke arasındaki iyi ilişkilerden kaynaklandığını belirterek, Güney Akım'ın hayata geçirilebileceğinden pek emin olmadığını ve Mavi Akım'ın yanına ikinci bir boru hattı döşemenin daha karlı olacağına inandığını kaydetti.

Oğan, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in 11-12 Mayıs tarihlerinde Türkiye'ye yapacağı ziyaret sırasında Güney Akım projesinin ele alınacağını da sözlerine ekledi.

Anlaşma sene başında imzalanmıştı

Türkiye'nin normal şartlarda kontratta yazan "taahhüt edilen gazı alma mecburiyeti" şartını yerine getirmesi gerekiyor. Gazı kullanmayacak ols bile ücretini vermesi gerekiyor.

Bu yılın başında Türkiye Botaş enerji şirketi ve Gazprom yeni doğalgaz şartnamesi üzerinde mutabakat sağlamıştı.

Gazprom'dan yapılan açıklamada tarafların Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz arzı konusundaki ikili işbirliğiyle ilgili perspektifleri masaya yatırdıkları ve standart kontrat prosedürleri kapsamında doğalgaz şartnamesi üzerinde mutabakata vardıkları kaydedilmişti.

Taraflar doğalgaz piyasasının temel prensiplerine, özellikle de "al ya da öde" (taahhüt edilen gazı alma mecburiyeti) şartına ve petrol ürünleri sepetine bağlı olarak belirlenen fiyatlandırma formülüne uyduklarının altını çizilmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir