Gazze'de bin 35 kişi hayatını kaybetti

Eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü El-Kudra, Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının bin 35 olduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
GAZZE - İsrail topçu birliklerinin, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a düzenlediği topçu ateşinde 1 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

İsrail'in abluka altındaki Gazze'ye, 7 Temmuz'dan bu yana düzenlediği saldırılarda ölü sayısının bin 35 olduğu bildirildi.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, topçu birliklerinin, Han Yunus'un doğusuna düzenlediği topçu ateşinde 1 Filistinlinin hayatını kaybettiğini belirtti.

Kudra, böylece İsrail'in, yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye saldırılarında yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısının bin 35'e çıktığını, 6 binden fazla yaralı olduğunu ifade etti. 

İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.

"Sükunete karşılık sükunet, ateşe karşı ateş"

Bu arada, ismini vermek istemeyen İsrailli askeri bir kaynak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de "sükunete karşılık sükunet, ateşe karşı ateş" politikası izlediğini savunarak, "Siyasi düzeyde talimatlar, ateşkese saygı duyulması yönünde. Ancak, sükunete sükunetle, ateşe ateşle karşılık verilecek" dedi.

Kaynak, "Roket atıldığında roketle, ateş açıldığında misliyle karşılık verilecek. Hamas, ateşkese uymazsa buna karşılık ateşkese uyulmayacak. Gazze'de tünellere karşı başlattığımız operasyon devam edecek" ifadelerini kullandı.

BMGK'dan Gazze'de acil ateşkes çağrısı

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), İsrail ile Hamas arasında Gazze'de yaşanan çatışmalara ''acil ve ön koşulsuz olarak insani ateşkes'' sağlanmasını isteyen başkanlık açıklaması üzerinde anlaştı.

BMGK'nın, Ramazan Bayramı öncesinde ateşkes sağlanması amacıyla bu gece toplanacağı ve başkanlık açıklamasını yayınlayacağı bildirildi.

BMGK Dönem Başkanı Ruanda'nın, başkanlık açıklamasında, tarafların ''Mısır'ın inisiyatifiyle oluşturulan kalıcı ve saygın bir ateşkesin sağlanması için işbirliğine davet edildiği'' belirtildi.

AP'nin haberine göre başkanlık açıklamasında, insani ateşkesin, Gazze'de acil ihtiyaç duyulan malzemelerin ulaştırılmasında önemli olduğu ifade edilerek, İsrail ve Hamas'a ''Ramazan Bayramı süresince tam olarak uygulanan bir ateşkesi'' sağlama çağrısı yapıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir