Gazze'deki akaryakıt krizine kısmen çözüm

Gazze'de gün geçtikçe daha da kötüleşen elektrik krizinin, Katar ile yapılan anlaşmayla kısmen çözülmesi bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZZE - Gazze'deki akaryakıt krizi nedeniyle son iki haftadır hayatı durma noktasına getiren elektrik kesintilerine, Katar ile varılan anlaşmanın ardından kısmen çözüm bulunabileceği bildirildi. 

Gazze'deki Filistin Hükümeti Enerji Kurumu Başkanı Fethi eş-Şeyh Halil, yaptığı açıklamada, Katar ile yapılan anlaşmanın, Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'nun (UNRWA) İsrail'den, Gazze'nin tek elektrik santralini çalıştırmak için gerekli akaryakıtı satın almasını içerdiğini belirtti.

Bölgedeki krizin aşılması için gündeme getirdikleri çözüm önerisine Katar tarafından kısa sürede olumlu karşılık verildiğini ifade eden Halil, "Mazotun satın alınması halinde tutar, Katar tarafından ödenecek. UNRWA öneriyi İsrail'e sundu ancak şu ana kadar herhangi bir cevap alamadık" dedi.

Halil, UNRWA'nın elektrik santralini çalıştırmak için gerekli yakıtı temin etmesi halinde, Gazze'de hâlihazırda 12 saat olan elektrik kesintisinin 8 saate düşeceğini belirterek, Gazze'de 1 buçuk milyondan fazla insanın maruz kaldığı sıkıntıları sonlandırmak için uluslararası kurumlarla da iletişim halinde olduklarını vurguladı.

Gazze'deki tek elektrik santralinin faaliyetleri, Ramallah yönetiminin, akaryakıta uygulanan ek vergileri indirmeyi kabul etmemesi nedeniyle yaklaşık iki hafta önce durmuştu.

İsrail ordusunun, 2006'da Gazze'deki tek elektrik santralini bombalamasından bu yana bölgede elektrik sıkıntısı yaşanıyor. Santralde onarım yapılmasına rağmen yakıt miktarının yeterli olmaması enerji üretiminin azalmasına neden oluyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir