Gazze'ye ilk defa temizlik malzemeleri geliyor

Filistinli militanların attığı belirtilen Kassam roketi, Sdot Necef bölgesindeki bir tesiste hasara yol açarken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV- Gazze Şeridi'nden İsrail'in güneyine roket saldırısı düzenlendiği bildirildi.

Filistinli militanların attığı belirtilen Kassam roketi, Sdot Necef bölgesindeki bir tesiste hasara yol açarken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı.

Bu arada, Gazze'ye insani yardımların aktarılmasında kullanılan Kerem Şalom geçiş noktası sabah saatlerinde roket saldırısı uyarısı nedeniyle kapatıldı. İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki geçiş noktası olan Kerem Şalom'un, önümüzdeki saatlerde tekrar açılması bekleniyor.

İsrail, bugünden itibaren Gazze Şeridi'ne insani yardım malzemeleri ile diğer ürünleri taşıyan daha fazla TIR'ın geçişine izin vereceğini duyurmuştu. Normalde 100 dolayında olan günlük yük boşaltan TIR sayısının 150'ye çıkarılacağı bildirilmişti, ancak önümüzdeki haftalarda bu rakamın 250'ye ulaşabileceği belirtiliyor. Karni geçiş noktasından da 120 dolayında kamyonun geçiş yapmasına izin verileceği kaydediliyor.

Filistinli yetkililer, bugün Kerem Şalom ve Karni geçiş noktalarından İsrail'in bölgeye daha önce sokmadığı mal ve ürünlerin de geçmeye başlayacağını açıkladılar.

Filistin Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı Nasır Es Sarrac, ev-büro mobilyaları, elektrik ve temizlik malzemeleri ile bazı araç-gereçlerin, İsrail'in abluka uygulamasından bu yana ilk kez Gazze'ye gönderileceğini söyledi.

Gazze'deki Filistinli yetkili Ruhi Fettuh da, Kerem Şalom'un roket saldırısı olasılığı nedeniyle kapanmasından önce 136 TIR dolusu ürünün Gazze'ye girdiğini, bu ürünler arasında Gazze Elektrik İdaresi için gereken 4 TIR'lık malzeme ve teçhizatın da bulunduğunu belirtti. Fettuh, bir miktar gaz ve sanayi yakıtının da Gazze'ye girdiğini kaydetti.

İsrail'in Gazze yardım gemilerine 31 Mayıs'ta düzenlediği ve 9 Türk'ün hayatına mal olan kanlı baskının ardından Gazze ablukası yeniden dünya gündemine oturmuş, İsrail yönetimi de ablukayı gevşetme kararı almıştı.

İKÖPAB Gazze ablukası için toplandı

İslam Konferansı Örgütü Parlamento Birliğinin (İKÖPAB), Gazze'ye uygulanan ambargonun kaldırılmasına yönelik olağanüstü toplantısı başladı. Toplantıya, aralarında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de bulunduğu 16 meclis başkanı, 6 meclis başkanvekili ve 9 heyet başkanı katılıyor.

Toplantının açılışında konuşan İKÖPAB Genel Sekreteri Mahmut Erol Kılıç, birici derecede önem verdikleri konuların başında, Filistin dosyasının geldiğini söyledi.

Kılıç, 3. kez olağanüstü toplandıklarına işaret ederek, birlikte olduklarını İslam dünyasına ve dünya toplumlarına duyurmak istediklerini belirtti. Kılıç toplantıda, İsrail'in, "uluslararası sularda özgürlük gemisine yaptığı çirkin, düşmanca saldırısını ve ardından yaşanan gelişmeleri" ele alacaklarını ifade etti.

Sadece İslam ülkelerinin değil, barış sever toplumların, İsrail'in bu davranışını kınadığına dikkati çeken Kılıç, İsrail cezaevlerinde tutuklu bulunan Filistinli milletvekillerinin  özgürlüklerine kavuşturulmaları, parlamentolarına dönmeleri için çaba göstermeleri gerektiğini vurguladı.

Kılıç, başta BM ve AB olmak üzere, kurum ve kuruluşlara bundan önceki toplantıların sonuçlarını rapor olarak iletiklerini, Genel Sekreterlik olarak ellerinden gelen bütün çabayı sürdürdüklerini anlattı.

Suriye Halk Meclisi Başkanı Mahmud Abraş ise İsrail'in, "acımasız, düşmanca saldırılarını devam ettirdiğini" ifade ederek, son olarak Gazze'ye yardım götüren gemilere yapılan saldırıya işaret etti.

Gazze'ye acımasız bir ekonomik ambargo uygulandığını, Filistinlilerin çok kötü koşullar altında yaşadığını ifade eden Abraş, özgürlük filosuna yapılan düşmanca saldırının, kendilerini üzdüğünü söyledi. Abraş, "Şefkat ellerini uzatarak, Gazze'ye yardım götürüyorlardı, başka bir amaçları yoktu. Buna izin vermedi, uluslararası sularda acımasız şekilde gemilere saldırıda bulunuldu" diye konuştu.

Abraş, bunun, İsrail'in barışa doğru hareket etmediğini, düşmanca saldırılarından hiçbir zaman vazgeçmediğini gösterdiğini belirti.

Filistinlilerin, haklarını savunduğunu, İsrail'in genişleme politikasına dur demek, insanlık haklarını kullanmak istediklerini vurgulayan Abraş, İsrail'in, haksız, yasal olmayan, herhangi bir temele dayanmayan Gazze ambargosuna devam ettiğini söyledi.

Abraş, barış sever toplumlara, "Filistinlilerin yardım çağrılarına lütfen kulak verin" çağrısında bulundu. Abraş, "Bağımsız Filistin devletinin kurulması, başkentinin Doğu Kudüs olması için Suriye olarak çağrıda bulunuyoruz.  Yurtlarından olmuş Filistinlilerin yurtlarına dönmesi için çağrıda bulunuyoruz. İsrail, planlı, programlı şekilde Filistinlileri yok etmeye gayret etmekte, bağımsız devlet kurmalarına izin vermemektedir" diye konuştu.

Kardeş ve komşu ülke olarak adlandırdığı Türkiye'nin, yapıcı tutumunun tarihte yerini aldığını vurgulayan Abraş, Türkiye'nin, yardım gönderilmesi ve ambargonun kaldırılması için girişimde bulunduğunu ancak, İsral'in düşmanca davranışları sonucu üzücü olaylar yaşandığını anımsattı.

Gazze'ye uygulanan haksız ambargonun bir an önce kaldırılmasının şart olduğunu dile getiren Abraş,Filistinlilerin bu ambargodan bir an önce kurtulması gerektiğini kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir