Gelişen ülke döviz rezervleri 20 yıl sonra azaldı

IMF, gelişen ülkelerdeki döviz rezervlerinin 1995 yılından bu yana ilk kez azaldığını açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişen ülkelerin döviz rezervleri 20 yıl sonra ilk kez azaldı. Uluslararası Para Fonu (IMF), gelişen ülkelerdeki döviz rezervlerinin geçen yıl 114,5 milyar dolar azalarak, 7 trilyon 740 milyar dolara düştüğünü duyurdu. Böylece döviz rezervleri, IMF'nin kayıtları tutmaya başladığı 1995'ten bu yana ilk kez düştü. 

Rezervleri azalmayan üç ülke

Döviz rezervleri azalmayan ülkeler Hindistan, Endonezya ve Meksika oldu. IMF'nin açıkladığı veriler, döviz rezervlerinin zirveden giderek uzaklaştığını gösterdi. Gelişen ülkelerdeki rezervler geçen yılın ikinci çeyreğinde 8 trilyon 60 milyar dolarla tepe noktaya ulaşmıştı. Rezervlerdeki erimenin boyutu, o tarihten bu yana 320 milyar dolara ulaşmış durumda. 

"İlk çeyrekte de düşüş devam edecek"

Financial Times'ın yaptığı ankete katılan 10 gelişen piyasa ekonomistinin dokuzu, döviz rezervlerinin zirve yaptığı dönemin artık geride kaldığını ve düşüşün önümüzdeki aylarda da devam edebileceğini söyledi. Konuyla ilgili açıklamaya yapan ING Yatırım Yönetimi masasından Maarten Jan Bakum 
"Gelişen piyasalardaki forex rezevlerinin zirve yaptığı dönemler geride kaldı. Geçen yıl Haziran ayında rezervler zirve yapmıştı. O dönemden buyana Meksika,Hindistan ve Endonezya dışındaki major gelişen ülkelerin döviz rezervlerinde azalma oldu. 2015 yılının ilk çeyreğinde de rezervlerdeki düşüş sürecek"dedi. 

Rezervlerin azalmasının nedeni

Rezervlerin giderek azalmasında birkaç unsur etkili oldu. Bunların başında ABD Merkez Bankası'nın izlediği politika geldi. Fed'in faiz artırımına her geçen gün yaklaşması ve bu durumun gelişen piyasalarda yarattığı tedirginlik rezervleri olumsuz etkiledi. Bu süreçte yatırımcılar gelişen ülkelerdeki pozisyonlarını azaltma yoluna gitti. Bunun yanında yuanın dolara karşı zayıfladığı bir ortamda, Çinli spekülatörlerin döviz borçlanmalarını kısmaları Çin'de sermaye çıkışını da beraberinde getirdi. 

Gelişen ülkelerin borçlarını satın alamayacaklar

Gelişen ülke merkez bankalarının elindeki döviz varlıklarının azalması, gelişmiş ülkeler için de önem taşıyor. Uzmanlar, daha önce gelişen ülkelerin döviz rezervleriyle Avrupa ve ABD tahvillerinden aldıklarının, bu döngünün devam etmesinin artık zor olacağının altını çiziyor.

2004 yılının sonunda gelişmekte olan ülkelerin döviz rezervi 1.7 trilyon dolara çıktığında yıllarca küresel piyasalar için temel taşı teşkil etmişti. O dönemde gelişmekte olan ülkeler  gelişen ülkelerin tahvillerini satın alarak dünya ekonomisine olumlu katkı yapmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir