”Gelişmekte olan ekonomiler küresel dengesizlikleri iyileştirebilir”

Kemal Derviş, ekonominin iyileşmesinin desteklenmesi ve sağlanmasıyla, dünyanın talep dengesinin yeniden sağlanması konusunda ortak bir kanı olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Türkiye'nin ekonomiden sorumlu eski bakanı ve Brooking Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin, küresel dengesizlikleri iyileştirmeye yardımcı olabileceğini bildirdi.

Derviş, İngiliz Financial Times (FT) gazetesinin bugünkü sayısında yer alan makalesinde, küresel ekonomideki dengesizliklerin nasıl giderilebileceği konusunu değerlendirdi.

Mevcut küresel dengesizliklerinin, özellikle de ABD'nin büyük miktardaki cari işlem açığı ve Çin'in cari hesap fazlasının oluşturduğu likidite fazlasıyla, 2008-2009 ekonomik krizini etkilediğine dair geniş bir kanı olduğunu yazdı. Derviş, ekonominin iyileşmesinin desteklenmesi ve sağlanmasıyla, dünyanın talep dengesinin yeniden sağlanması konusunda da ortak bir kanı olduğunu kaydetti. 

Derviş, Amerikalı hane halkı ve iş yerlerinin bilançolarını yeniden oluşturması gerektiğini böylece daha yüksek miktarda özel tasarrufun sağlanacağını ve daha düşük cari işlem açığı oluşacağını belirtti.

Makalesinde, Çin'in dünya ekonomisinde büyüyen rolüne rağmen, ABD ve Çin'den tamamen medet ummayı doğru olmadığını yazan Derviş, şunları kaydetti:

"Dünya ekonomisini yeniden dengelemek için gereken net talepteki artış nereden gelecek? Bariz cevap, Çin'in dışındaki, yeni gelişen ve gelişmekte olan ekonomiler. Ancak bunların çoğu, harcamak yerine sigorta olarak döviz rezervi stoklamaya yöneldi ve bunlar yatırım için hala yüksek riskli bulunan ülkeler. Dolayısıyla gereken Çin ve Körfez ülkelerinden bu ülkelere daha fazla yatırım, çok taraflı bankalardan daha fazla kredi, rezerv ihtiyacını azaltacak IMF finansmanı ve bu ülkelerin kendilerinin sağlam ekonomik politikalar uygulamasıdır."