”Gemidekilerden 5'i Hamas ve İslami Cihad bağlantılı”

İsrail Ordusu, Hasan Aynsey'in İslami Cihad'a mali yardımda bulunduğu, İHH üyesi Oruç'un da El Kaide eylemcilerini Gazze'ye getirmeye çalıştığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail Ordusu, Türk vatandaşı olan Hasan Aynsey'in İslami Cihad'a mali yardımda bulunduğu, İHH üyesi Oruç'un da El Kaide eylemcilerini Gazze'ye getirmeye çalıştığını belirtti.

TEL AVİV-  İsrail ordusu, Gazze'ye yardım götürmek üzere yola çıkan ve İsrail askerlerince pazartesi günü düzenlenen operasyonla durdurulan "Mavi Marmara" gemisindeki eylemcilerden 5'inin, Hamas ve İslami Cihad ile bağlantılı olduğunu öne sürdü.

İsrail ordusu, bu eylemcilerden birinin, İran asıllı, ABD'de yerleşik 31 yaşındaki Fatima Muhammed olduğunu iddia etti. Muhammedi'nin, Gazze Şeridi'ne yasa dışı elektronik araçlar sokmaya çalışan Viva Palestine (Yaşasın Filistin) adlı hareketin üyesi olduğu, 41 yaşındaki ABD ve İngiliz vatandaşı Kennet O'Keefe'nin de terör örgütleriyle bağlantısı olduğu ileri sürüldü.

İsrail ordusu, O'Keefe'yi, "İsrail'den nefret eden, Gazze'ye ulaşarak, Hamas komando birimlerinin kurulması ve eğitimine yardımcı olmayı amaçlayan bir aşırı" olarak tanımladı.

İsrail ordusunun isimlerini verdiği eylemcilerden ikisinin de Türk vatandaşı olduğu, bunlardan birinin 28 yaşındaki Hasan "Aynsey" , diğeri de İnsani Yardım Vakfı (İHH) üyesi Hüseyin Oruç olduğu savunuldu. Hasan "Aynsey'in düzenli olarak İslami Cihad'a mali yardımda bulunduğu, Oruç'un da Türkiye'den El Kaide eylemcilerini Gazze'ye getirmeye çalıştığı iddia edildi.

Bir diğer eylemcinin de Fas asıllı Fransız vatandaşı ve Hamas üyesi olduğu söylenen 51 yaşındaki Ahmed Umimon olduğu öne sürüldü.

Öte yandan, İsrail ordusu, bu kişilerin, "Mavi Marmara"ya yapılan ve 9 Türkün öldüğü operasyon sırasında, İsrail komandolarına karşı koyanlar arasında bulunup bulunmadığını açıklamadı.

 İsrail, subay ve askerlerinin Türkiye seyahatine yasak getirdi

İsrail Ordusu, Terörle Mücadele Birimi'nin İsrail vatandaşlarına "Türkiye'ye gitmeyin" uyarısının ardından, halen görevde bulunan subay ve askerlerine Türkiye'ye seyahat yasağı koydu.

Bu yasağın, hem şahsi hem de görev amaçlı ziyaretleri kapsadığı belirtildi.

İsrail ordusunun yasağının, geçen Pazartesi günü Mavi Marmara gemisine düzenlediği ve 9 Türkün ölümü ve onlarca kişinin yaralanmasına neden olan operasyonun ardından, Türkiye'de özellikle İsrailli ordu personeline yönelik misilleme saldırıları yapılabileceği endişesinden kaynaklandığı ifade edildi.

İsrail Terörle Mücadele Dairesi'nin, daha önce de İsrail vatandaşlarına muhtemel terör olayları ile ilgili Türkiye konusunda uyarılar yapmış olmasına rağmen, İsrail Genelkurmayından ilk kez böyle bir yasaklama gelmesi dikkati çekiliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir