Gerilim olsa da Hindistan'ın önceliği enflasyon

Hindistan Merkez Bankası Başkanı Rajan, hükümet ile gerilim pahasına enflasyona öncelik vermeye hazırlanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YENİ DELHİ- Asya'daki en yüksek enflasyon oranına sahip olan Hindistan'ın merkez bankası başkanı Raghuram Rajan, Başbakan Manmohan Singh hükümeti ile yaşanabilecek olası gerilim pahasına, enflasyona öncelik verme teklifini bir adım ileri götürmeye hazırlanıyor.

Rajan, kendi atadığı panelin enflasyonun 2016'ya kadar şu anki yüzde 10 seviyelerinden yüzde 6'ya indirilmesini öngören tasarısını açıklamasının ardından dün politika faizini sürpriz bir kararla yüzde 7.75'ten yüzde 8'e yükseltti. Rajan, faiz adımını, ülkenin Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram'ın 23 Ocak'ta "merkez bankasının büyümeyi destekleme sorumluluğu olduğunu" söylemesine rağmen attı.

Rajan, politika açıklamasında panelin hedeflerine dikkat çekerek, 6 haftada bir yerine 2 ayda bir para politikası değerlendirmesi yapılması teklifini kabul etti. Chidambaram geçtiğimiz hafta hedefleri "hırslı" olarak niteleyerek, gerilime işaret etti.

Maliye Bakanlığı ve hükümetin, büyümeyi, destekleme hedefi ve enflasyon kontrolü arasındaki dengenin sağlanmasına karşı dar enflasyona karşı tereddütleri olabileceğini söyleyen Royal Bank of Scotland'ın kıdemli ekonomistlerinden Gaurav Kapur, "Maliye bakanlığının yorumlarından bu çıkıyor" dedi.

Hint rupisi geçtiğimiz yılı yüzde 14 aşağıda kapamasının ardından yüzde 0.9 yükselerek 18 Kasım'dan bu yana en büyük sıçramasını yaptı. S&P BSE Sensex Endeksi yüzde 0.1 düştü. Ülkenin 10 yıllık hükümet tahvilinin getirisi 27 Ocak'taki yüzde 8.77 seviyesinden yüzde 8.75'e geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir