GM, ABD'ye yatırımın faturasını Hindistan'a kesti

ABD'ye 700 milyon dolarlık yatırım yapma sözü veren General Motors, bu meblağ için çareyi Hindistan'daki yatırımından vazgeçmekte buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD'nin yeni Başkanı Donald Trump'ın otomotiv şirketlerine yönelik "tehdidi" General Motors'un Hindistan'a yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımı sekteye uğrattı.

ABD'li firmaların yatırımlarını ülkeye taşıması gerektiği, aksi halde ağır gümrük vergileriyle karşılacaklarını her konuşmasında dile getiren Trump, bu çağrılarında başarılı oluyor. 

Trump'ın söylemleri sonrasında geçtiğimiz haftalarda GM ve Ford Meksika yatırımlarında geri adım atmıştı.

GM, Meksika'daki yatırımı ABD'ye kaydıracakGM, Meksika'daki yatırımı ABD'ye kaydıracak

GM, ABD'ye 700 milyon dolar yatırım yapma sözü vermişti. Şirket bu yatırımın yeni araç ve ileri teknoloji projelerine yatırılacağını açıklamıştı.

Bugün ise General Motors'un Hindistan'a 1 milyar dolar yatırım planını askıya aldığı haberi geldi. Hindistan'a yatırım yapma planı 2015 yılında duyurulmuş, şirketin CEO'su Mary Barro yatırım kararını açıklarken, Hindistan, Çin, Meksika ve Brezilya'da yatırımlar yoluyla global gelişmekte olan piyasalar platformu çerçevesinde yeni araç modelleri geliştireceklerini ifade etmişti.

Müşteri tercihlerinde değişiklik olduğu savunuldu

GM sözcüsü yaptığı açıklamada, "Hindistan'da müşteri tercihlerinde değişiklikleri dikkate alarak, gelecekteki üretim portföyümüzü tamamen gözden geçirme kararı aldık ve bu çerçevede üretim portföyü planımızı kesinleştirene kadar tüm yeni araç ailesi için yatırım kararlarımızı askıya aldık" diye konuştu.

Hangi firmalar ABD'ye yatırım yapacak?

Bu arada, Güney Koreli Hyundai de daha önce yaptığı duyuruda, ABD yatırımlarını gelecek 5 yıl içinde yüzde 50 artırarak 3,1 milyar dolara yükselteceğini belirtti.

Ford, Fiat Chrysler ve Toyota, Trump'ın Twitter hesabından yaptığı uyarıların ardından ABD'ye yeni yatırımlar yapacaklarını açıklayan diğer şirketler arasında yer alıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir