Google'dan para cezasına karşı büyük değişiklik

Google, milyarlarca euro tutarında para cezasına maruz kalmamak için arama seçeneklerinde yeni düzenlemeye gidiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- Avrupa Komisyonu bugün itibariyle Google ile firmanın arama sonuçlarını nasıl gösterdiğiyle ilgili yapılan tekelcilikle ilgili üç yıllık araştırmanın sonucunda değişebilir bir anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Önerilen anlaşmaya göre; Google kendi servisleri tarafından desteklenen sonuçların yanında rakip firmalar arasından üç tanesinin ulaştığı sonuçları da gösterecek. Önümüzdeki haftalarda, Avrupa Komisyonu Google’ın rakiplerine de danıştıktan sonra anlaşmanın hukuken bağlayıcı olup olmadığına karar verecek. Google da komisyonla masaya oturarak 5 milyar dolara kadar çıkabilen cezalar ödemekten kurtulmaya çalışıyor.

Avrupalı yetkililer Google hakkında, arama motoru devinin kendi pazarını kendi hizmetlerinin tanıtımını yapmak ve rakiplerinin arama sonuçlarını ise göz ardı etmek gibi endişelerle 2010′dan beri bir soruşturmaya tabi tutuyordu.

Yapılan anlaşmanın koşullarına göre, Google kendi servislerinden olan arama sonuçlarını onları normal web sonuçlarından ayrı tutarak etiketleyebilecek ve üç rakip firmadan gelen öne çıkan bağlantıları da servislerinde gösterecek. Söz konusu rakip bağlantılar nesnel bir yaklaşımla seçilecekler ve Google servislerindeki sonuçlarla karşılaştırılabilir bir biçimde gösterilecekler.

Google aynı zamanda üçüncü şahıslara ait firmaların, Google’ın kendi arama servisini, bu arama sonuçlarında bulunurluklarına hiçbir etki etmeden uygulama dışı bırakabilecekleri konusunda da uzlaşıya vardı. Firmanın uzlaşıya varılan kurallara uyup uymadığı bağımsız bazı yetkililer tarafından önümüzdeki beş yıl boyunca takip edilecek.

Bugün varılan anlaşma Google’ın geçtiğimiz yıl, ABD’nin Ulusal Ticaret Komisyonu’yla tam 19 ay boyunca süren tekelcilik soruşturmasından sonra yapılan uzlaşmayla da bir benzerlik taşıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir