Gözler şirket karları ile Bej Kitap'ta

Shell ve Siemens gibi şirketlerin karları ve Fed'in Bej Kitap raporu izlenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

NEW YORK - Global hisse senetleri piyasalarında bu hafta BP Plc, Royal Dutch Shell Plc, Siemens AG ve Daimler AG gibi şirketlerin karlıarının yanı sıra ABD'den açıklanacak olan GSYİH rakamları ve Fed'in "Bej Kitap" isimli araştırma raporu belirleyici olacak.

Goldman Sachs'ın hisse senetleri piyasası analisti Peter Oppenheimer geçen hafta yazdığı bir raporda 2010 yılı için şirket karlarına ilişkin beklentisini yüzde 19'dan yüzde 34'e yükseltmişti.

Staretejistler arasında yapılan bir araştırma ise şirket karlarında bir toparlanma yaşanması halinde beklentilerin yıl sonuna Avrupa borsalarında 2006 yılında bu yana en iyi yıl sonu rallisinin yaşanacağına inanıldığını gösterdi.

Bloomberg'in 11 ayrı avrupa piyasası arasında yaptığı ankete göre bu analister Avrupa hisse senedi piyasalarında 30 Haziran'dan 2009 sonuna kadar yüzde 11'e varan bir yükseliş yaşanabileceğini öngörüyor.

8 temmuz tarihinden bu yana karlarını açıklayan Avrupa şirketlerinin yarısından fazlasının karı analistlerin tahminlerinin üzerinde oldu. Bununla birlikte bu şirketlerin karları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 28 oranında geriledi. Toplam 69 şirketten 37'sinin karı beklentilerin üzerinde oldu.

BP, Shell

BP ikinci çeyrek karını 28 Temmuz tarihinde açıklayacak. Beklentiler petrol üreticisi şirketin karında geçen yılın aynı dönemine oranla sert bir düşü yaşanacağı yönünde oluşuyor. Shell ise sözkonusu dönem için karını 30 Temmuz tarihinde açıklayacak.

30 Temmuz'da karını açıklayacak diğer Avrupa şirketi de Siemens AG olurken, bir gün öncesinde Daimler'in karı bekleniyor.