Güney Kore'den misilleme resti

Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin tekrar saldırması halinde Seul'ün büyük bir misillemede bulunacağını söyledi. Kuzey Kore ise "İlk ateşi Güney Kore açtı" açıklaması yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN – Kuzey Kore'nin, Güney Kore'ye ait Yeonpyeong Adası'na açtığı top ateşinde, 2 Güney Koreli askerin öldüğü, 17 asker ve 3 sivilin de yaralandığı bildirildi. Güney Kore, "Kasıtlı ve planlı saldırı" derken, Kuzey Kore ise "İlk ateşi Güney açtı" açıklaması yaptı.

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin tekrar saldırması halinde Seul'ün büyük bir misillemede bulunacağını söyledi.

Kuzey Kore'nin, deniz sınırının 3 kilometre güneyindeki Yeonpyeong adasına onlarca top isabet ettiği belirtildi.

Karşılıklı ateşin bir saat sürdükten sonra aniden kesildi. Güney Kore savaş uçakları top ateşinin ardından havalanarak sınır boyunca uçmaya başladı.

Yaklaşık 1200-1300 kişinin yaşadığı adada 60-70 ev de alev aldı. Yetkililer, yangının giderek yayıldığını açıklarken ada halkının tahliye edilmesine başlandı. 

Güney Kore: Kasıtlı ve planlı saldırı

Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin saldırısının "affedilemez" olduğunu söyledi.

Lee, askeri bir brifingde yaptığı açıklamada, "Sivillere yönelik rastgele saldırılar, aynı zamanda insani açıdan affedilemez" diye konuştu.Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kuzey'in açtığı ateş "kasıtlı ve planlı saldırı" olarak nitelendirildi. Savunma Bakanlığı, olayın "ateşkesin açık ihlali" olduğunu kaydetti.

Bu arada Güney Kore, iki ülkenin Kızılhaç yetkililerinin perşembe günü yapacağı görüşmelerin belirsiz bir tarihe kadar ertelendiğini bildirdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Li Myung-bak'ın da top ateşinin ardından yetkililere "uygun karşılık" verilmesi, ancak "durumun daha da gerginleştirilmemesi" talimatını verdiği ifade edildi.

Li'nin olayla ilgili olarak devlet başkanlığında güvenlik toplantısı yaptığı kaydedildi.

 

Kuzey Kore: Önce Güney Kore ateş açtı

Kuzey Kore ile Güney Kore arasında karşılıklı olarak açılan top ateşlerinin ardından Kuzey Kore tarafından yapılan ilk açıklamada, önce Güney Kore'nin ateş açtığı ileri sürüldü.

Kuzey Kore Yüksek Askeri Komutası tarafından, ülkenin resmi haber ajansı KCNA'ya yapılan açıklamada, "Sürekli uyarılarımıza karşın Güney Kore saat 13.00'ten itibaren onlarca top mermisi ateşledi ve biz derhal sert bir askeri karşılık verdik" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, Güney Kore'nin, Kuzey Kore'nin deniz sahasını "0,001 milimetre" bile ihlal etmesi durumunda Güney Kore'ye yönelik "acımasız askeri saldırılar başlatma" tehdidinde bulunuldu.

KCNA'nın haberinde, karşılıklı ateş sonucu Kuzey Kore'de hasar meydana gelip gelmediği konusuna ise değinilmedi.

G. Kore Merkez Bankası: Gerekirse piyasalar için önlem alırız

Güney Kore Merkez Bankası, Kuzey Kore'nin Güney Kore'ye ait Yeonpyeong adasına topçu ateşi açmasından sonra "gerekli olursa piyasada istikrarı sağlayıcı önlemleri alacaklarını" bildirdi.

Bugün acil olarak toplanan Güney Kore Merkez Bankası, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, "gerekli olursa piyasada istikrarı sağlayıcı önlemleri almada hükümetle işbirliği içinde olmayı planladığını" bildirdi. Banka, finansal piyasalardaki gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini de belirtti.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın alacağı önlemlerin ayrıntısına ilişkin bilgi verilmedi.

Alarm seviyesi en yükseğe çıkarıldı

Güney Kore ordusu savaş zamanı dışındaki en yüksek alarm seviyesine geçti.

Güney Kore'nin YTN televizyonunun görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberde, yangının kontrolden çıkarak yayılmaya devam ettiği belirtildi.

Haberde, açılan top ateşi sırasında adada bulunan Güney Kore'ye ait askeri üsse çok sayıda top mermisinin isabet ettiği kaydedildi.

Saldırının Kuzey Kore'nin yeni bir uranyum zenginleştirme tesisinin olduğunu açıklamasının ardından gelmesi dikkat çekti.

Güney Kore Merkez Bankası toplanıyor

Öte yandan, Güney Kore Merkez Bankası, Kuzey'in topçu ateşinin piyasalara muhtemel etkisini belirlemek üzere acil toplanacağını açıkladı.

Yetkili, toplantıda faiz oranlarının gözden geçirilmeyeceğini de belirtti.

S&P, gerilimin tırmanması halinde Güney Kore'nin notu gözden geçirilebileceğini açıkladı.   

@page@

ABD'de Güney Kore'ye destek

Öte yandan ABD'nin "Güney Kore'yi, bölgesel barış ve istikrarı korumaya kararlı olduğu" bildirildi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Güney Kore ile yakın ve sürekli temas halinde oldukları belirtildi. Açıklamada, saldırı şiddetle kınanarak, Kuzey'den "bu saldırgan" eyleme son verilmesi istendi.

Rusya: Yarımada'da artan gerilimin büyük tehlike

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kore yarımadasındaki çatışmanın derhal durdurulması çağrısında bulundu.

Lavrov, Belarus'un başkenti Minsk'i ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Kore yarımadasında artan gerilimin "büyük tehlike" olduğunu belirtti.

"Bütün saldırıların derhal durdurulması gerekiyor" diyen Lavrov, bölgede gerilimin arttığını ve engellenmesi gereken "büyük bir tehlike" bulunduğunu vurguladı.

Çin yönetimi de, aralarındaki gerilim yeniden tırmanan Kuzey Kore ve Güney Kore'ye barışa katkı yapmalarını çağrısında bulundu.

İki ülke, 1950-53 Kore savaşından sonra barış anlaşması imzalamadığı için teknik olarak savaş halinde bulunuyor.

AB Kuzey Kore'yi kınadı

Avrupa Birliği, Kuzey Kore'yi şiddetle kınadı.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Kore yarımadasındaki gelişmeleri derin endişeyle izlediklerini belirterek, Kuzey Kore'ye durumu daha da gerginleştirecek her türlü eylemden kaçınması çağrısında bulundu.

Ashton, yazılı açıklamasında, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın itidal çağrısını memnuniyetle karşıladıklarını, "Kore yarımadasında barış ve istikrarın bölge ve dünya için elzem olduğunu" vurguladı.

Kore'de konuşlu silahlar

Kuzey Kore'nin aktif görevde 1,19 milyon ve yedek 7,7 milyon askeri bulunuyor. Nüfusu 23,4 milyon olan Kuzey Kore dünyanın en askerileşmiş ülkelerinden biri.

Güney Kore'ninse aktif durumda 655 bin, yedekte 3 milyon askeri bulunuyor. Ülkenin güneyinde ise 28 bin Amerikan askeri konuşlanmış durumda. Kuzey Kore'nin 4 bin tankı, 2100 kadar zırhlı muharebe aracı bulunurken, Güney 2300 tank ve 2400 zırhlı araca sahip.

Yine Kuzey'in hava kuvvetleri gücünün çoğunu Sovyet yapımı MİG'ler oluştururken, G. Kore'nin 490 savaş uçağı bulunuyor.

Kuzey Kore'nin 800'den fazla balistik füzeye, bin kadar da çeşitli menzilde füzeye sahip olduğu belirtiliyor. Güney Kore de son zamanlarda 1500 kilometre menzilli cruise füzeleri konuşlandırdı.

Kuzey Kore'nin 6 ila 8 nükleer silah üretmeye yetecek miktarda olduğu belirtilen 50 kilo plütonyum ürettiği tahmin ediliyor.

Nükleer güç açısından gelişmiş bir devlet olan Güney Kore'ninse nükleer silah programı bulunmadığı iddia ediliyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir