Haaretz'den Netanyahu'ya Türkiye eleştirisi
İsrailli Haaretz gazetesi, Gazze krizini İsrail Türkiye ilişkilerindeki soğukluğa bağladı. Gazete "Gazze operasyonu, ulusal güvenliğin ulusal onurdan yüzlerce defa daha önemli olduğunu kanıtlıyor" diye yazdı.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TEL AVİV - İsrail ile Hamas arasındaki krize son verme çabaları sürerken Haaretz gazetesi, İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu’yu Türkiye ile barışmadığı için sert dille eleştirdi. Gazete, Netanyahu’nun iki yılı aşkın bir süre boşa harcadığını belirtirken Netanyahu'yu Türkiye ile barışmayı "başlıca öncelik" haline getirmeye de çağırdı.
Haaretz gazetesi, "Gazze Krizi, Netahyahu’nun Türkiye ile barışmadaki başarısızlığına vurgu yapıyor" başlığı ile yayımladığı geniş analizinde Netanyahu’yu, Mavi Marmara olayından bu yana gerekli adımları atmayarak, "güçlü bir Müslüman müttefiki" tekrar kazanmak yerine, iki yılı aşkın bir süreyi boşa harcamakla suçladı.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, Gazze konusunun Türkiye ile İsrail arasında görüşülmesi gerektiği sözlerine dikkat çeken Haaretz, ikili ilişkilerin mevcut durumun Gazze konusunda bir diyaloğu imkansız kıldığını kaydetti.
İsrailli gazete, Suriye savaşı gibi Gazze krizinin Türkiye-İsrail ilişkilerde yaratılan boşluğun yol açtığı zararın boyutunu net bir biçimde ortaya koyduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Son dört yılda aralarındaki ilişkiler sürekli kötüleşmiş olan iki devlet, iki ülkenin ulusal güvenliği açısından kritik olan stratejik senaryolarda işbirliğini yapabilmek için kişisel hakaretler ve onur oyunlarını aşamadı."
Barışmak için en az 5 fırsat oldu
Analizde Netanhayu’nun ilişkileri onarmaya fazla önemsemediğine, son iki buçuk yılda Türkiye ile barışmak için "en az 5 fırsatının" olduğuna ancak "her defada son dakikada geri adım attığına" dikkat çekildi.
Haaretz, bu durumun büyük ölçüde Netanyahu’nun hükümet ortağı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye’den özür dilenmesine karşı çıkmasından kaynaklandığına işaret ettikten sonra, "Erdoğan, tamamen kusursuz değil" ifadesini de kullandı.
Erdoğan güçlü ve etkili bölgesel lider
Buna karşın Erdoğan’ın "güçlü ve etkili bölgesel bir lider" olduğunu vurgulayan Haaretz, "ABD Başkanı Barack Obama’ya en yakın Müslüman lideri olarak değerlendiriliyor ve Kudüs ile Ankara arasındaki kriz, ABD’nin Türkiye ile yakın stratejik bağlarını sürdürmesini engellemiyor" yorumunu da yaptı.
Erdoğan da İsrail ile krizden zarar gördü
Buna karşın gazete, "Ancak Erdoğan da, İsrail ile krizden zarar gördü. Dört yıl öncesine kadar Ankara, Suriye, Filistinliler ve İran ile ilgili konularda İsrail ile temas içindeydi. Erdoğan, asla kabul etmese de, önemli bir koz kaybetti" görüşünü öne sürdü.
İsrail’in halen Hamas ile yakın temas içinde olan Arap veya Müslüman stratejik müttefiklerinden yoksun olduğunu anımsatan Haaretz, analizine şu uyarılarla bitirdi:
"Gazze operasyonu, ulusal onur önemli ise bile, ulusal güvenliğinin yüzlerce defa daha önemli olduğunu kanıtlıyor. Toplar susturulmasından ve İsrail’deki seçimin bitmesinden sonra Netanyahu (başbakanlığını elinde tutacağı varsayımıyla) Türkiye ile ilişkileri onarmayı başlıca bir öncelik haline getirmeli. Erdoğan’ı sevmezse de, muhtemelen gelecek defa ona ihtiyacımız olacak."