Hakkari saldırılarının dış basında yankıları

PKK tarafından Hakkari'de gerçekleştirilen kanlı saldırıları değerlendiren yabancı medya kuruluşları, "Türkiye PKK saldırıları için intikam yemini etti" yorumununda bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA – PKK tarafından Hakkari'de gerçekleştirilen kanlı saldırılar, tüm dünyada yankı buldu. Yabancı medya kuruluşları, haberlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "intikam çok büyük olacak" sözlerine vurgu yaparken, saldırı için "20 yıla yakın bir süredir en ölümcül saldırı" dediler.

FT: Güneydoğu ve K. Irak'ta gerilim yükseldi

Financial Times gazetesi, internet sayfasında "Türkiye, Kürt Saldırıları için İntikam Yemini Etti" başlığını kullandığı haberinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "intikam çok büyük olacak" sözlerine dikkat çekti. Güneydoğu ve komşu Kuzey Irak'ta "gerilim"in yükseldiğini kaydeden gazete, Hakkari saldırısını "20 yıla yakın bir süredir en ölümcül" saldırı olarak niteledi. İngiliz gazetesi, PKK ile MİT arasındaki müzakereleri anımsatarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "toplantının bir hata olduğunu ima ettiği"ni yazdı.

WSJ: 1984'ten beri en kanlı saldırılarından biri

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal da, Hakkari saldırısını "PKK'nın silahlı mücadeleyi başlattığı 1984'den beri en kanlı saldırılarından biri olarak" yorumladı. Gazete, Abdullah Öcalan ve PKK'nın artık bağımsızlık değil sınırlı bir özerklik ve okullarda Kürkçe eğitimini istediğini yazan gazete, "Sayın Erdoğan ve hükümeti, Kürtlerin kaygılarına çözüm bulmak amacıyla önceki tüm hükümetlerden daha da ileriye gitti. Türkiye ayrıca, anayasasını yeniden yazma süreci içerisindedir" değerlendirmesini de yaptı.

BBC: Türk uçaklarının K. Irak'taki terör üslerini bombalıyor

İngiliz yayın kuruluşu BBC ise, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "intikam yemini ettiği"ni de vurguladığı haberinde, Hakkari saldırısı üzerine Türk kuvvetlerinin sınırı geçtiğinin belirtildiğini kaydetti. BBC, "Güvenlik kaynakları, Türk uçaklarının Kuzey Irak'taki Kürt isyancılarının üslerini bombaladıklarını söylerken yerel kaynaklar, askerlerin de bölgeye girdiğini ifade ediyorlar. Ancak, daha önce yapılan, Kuzey Irak'taki isyancıların üslerini art arda vurma girişimlerinin istenen etkisi olmadı" yorumunu da yaptı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir