Harekatın sonu nereye varacak?

Libya'ya askeri harekatın başlatmasından sonra, bunun uzun bir sürecin başlangıcı olduğu yorumlarıyla birlikte harekatın sonunun nereye varacağı tartışmaları başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BM'nin Libya üzerinde uçuşa yasak bölge ilanıyla ilgili kararını uygulama gerekçesiyle Batılı koalisyonun önceki gün Libya'ya askeri harekat başlatmasından sonra, bunun uzun bir sürecin başlangıcı olduğu yorumlarıyla birlikte harekatın sonunun nereye varacağı tartışmaları başladı.

Harekatın önceki gün başlatılmasından sonra ABD'den bugün, müdahalenin "ne kadar süreceği, nerede duracağı, sonunun nereye varacağı ve hangi tür bir sonucun başarı sayılacağı" konularında soruların arttığı, koalisyon güçlerinin "işlerin kötü gitmesi halinde, çıkış yolu bulmalarının zorlaşabileceği" yorumlarının dile getirilmeye başladığı haberleri gelirken, İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin savunma uzmanı muhabirinin analizinde de BM kararının bu şekilde uygulanmasının bir çıkmaza yol açabileceği kaygıları dile getirildi.

qq

Kaddafi ve Libya askerleri hedef alınacak mı?

Libya'da muhaliflerin, Kaddafi güçlerine yönelik saldırılarını sürdürmeleri durumunda ne olacağı ise belirsizliğini koruyor.

Pentagon da muhaliflerin saldırılarını desteklemek için hava saldırılarında Libya birliklerinin vurulup vurulmayacağını belirtmiyor ve koalisyon Albay Kaddafi'nin kendisinin hedef alınması konusunda "ince bir çizgi üzerinde yürüyor."

BM kararı, sivillerin korunması için "bütün gerekli araçların" kullanılmasına izin veriyor, ancak BM kararını destekleyenlerin çoğunun ümit ettiği, nihayetinde açıkça bir rejim değişikliği hedefini ise belirtmiyor.

Bu durumda Albay Kaddafi'nin hava harekatının bir hedefi mi olduğu sorusuna Pentagon'dan General Bill Gortney, sadece "hedef listesinde olmadığı" yanıtını vermekle yetinirken, diğerleri ise hala sivillere saldıran olarak görülen silahlı kuvvetlerin komutanı olarak Kaddafi'nin meşru bir hedef olduğunu savunuyor.

NATO'nun duruşu kesinleşmedi

Sonu belirsizliğini koruyan koalisyonun askeri harekatında Arap ülkelerinden de destek alınırken, ABD'nin de operasyonun kontrolünü birkaç gün içinde Fransa ve İngiltere liderliğindeki koalisyona ya da NATO'ya devretmeyi ümit ettiği açıklamasına dikkati çekiliyor. Görüşmelerini sürdüren NATO'nun ise operasyonun kontrolünü üstlenip üstlenmeyeceği henüz kesin değil.

Libyalı muhalifler ara harekatına karşı

Öte yandan Libyalı muhalifler, yabancı askerlerin Muammer Kaddafi ordusuna yönelik hava harekatından memnun olduklarını, ancak yabancı kara birliklerinin savaşa müdahale etmesine karşı olduklarını söyledi.

17 Şubat Muhalefet Koalisyonu'nun sözcüsü Ahmed El Hasi, ülkenin doğusundaki Bingazi kentinde yaptığı açıklamada, koalisyonun, karada yabancı askeri reddettiğini, ancak Kaddafi ordusunun bombalanmasını desteklediklerini ifade etti.

El Hasi, muhaliflerin amacının, başkent Trablus'u ele geçirmek olduğunu, bunu da yabancı güçlerin saldırısı olmaksızın başarmayı istediklerini kaydetti.

Fransa, bugün Libyalı muhaliflerle görüşecek

Bu arada Fransa Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki rejim muhalifi Ulusal Konsey'in iki temsilcisiyle bugün görüşecek.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Bernard Valero, düzenlediği basın toplantısında, Libya Ulusal Konseyi'nin iki temsilcisiyle bugün görüşeceklerini teyit etti, ancak bu kişilerin isimleri ve ele alınacak konular hakkında bilgi vermedi.

Sözcü, Libya Ulusal Konseyi temsilcileriyle sürekli temas içinde olduklarını belirterek, Fransa'nın bu konseyi meşru muhatap olarak tanıdığını hatırlattı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir