Hollanda'nın Türkler'e uyguladığı yüksek harç miktarları 'geçersiz'

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlarından daha yüksek miktarda bir bedel alınamayacağına karar verdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

AMSTERDAM - Avrupa Birliği bünyesindeki yüksek mahkeme olan Avrupa Adalet Divanı, Hollanda hükümetinin Türk vatandaşlarına uyguladığı yüksek harç miktarlarının geçersiz olduğuna karar verdi.

Lüksemburg'daki mahkeme, Hollanda yüksek mahkemesinin sorduğu görüş üzerine bugün açıklanan kararında, Türk vatandaşlarından ikamet izni için resmi harç olarak AB vatandaşlarından daha yüksek miktarda bir bedel alınamayacağını bildirdi.

Mahkemeye göre, Türk vatandaşlarından yüksek miktarlarda harç alınması, Türkiye ile Birlik arasında daha önce imzalanan ikili ve çok yönlü anlaşmaların doğurduğu Ortaklık Hukuku;na aykırı bir uygulama.

Mahkemenin kararına göre, Hollanda'da resmi ikamet izni için başvuruda bulunan Türk vatandaşlarından da aynen AB üyesi ülke vatandaşlarında olduğu gibi 40 Avro dolayında bir miktar alınması gerekiyor. Ancak 2002 yılından itibaren yürürlüğe konulan uygulamalar ile bu miktarlar yüzde binlere varan oranlarda artırılmıştı.

Avrupa Adalet Divanı, Türk vatandaşlarından yüksek miktarlarda harç alınamayacağı görüşüne, Rotterdam'dan Şahin ailesinin açtığı davaya bağlı olarak vardı.

Rotterdamlı Şahin ailesi, Hollanda'da Türkler İçin Danışma Kurulu'nun (IOT) teşviki ve desteğiyle yüksek harç miktarına, AB ile Türkiye arasında oluşmuş olan Ortaklık Hukukuna aykırı olduğu gerekçesiyle itiraz etmişti.