Hollande ve Merkel'den "dinleme" zirvesi

ABD tarafından dinlendikleri iddia edilen Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile Almanya Başbakanı Merkel, Brüksel'deki Avrupa Birliği (AB) Zirvesi öncesinde görüşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Diplomatik kaynaklar, iki liderin görüşmesi sırasında ele alınacak tek gündem maddesinin "dinleme krizi" olmayacağını ancak bu konunun da ele alınacağını belirtiyorlar. 

ABD'nin bazı AB ülkelerini ve liderlerini dinlemesi Brüksel'de gündemin ilk maddesi haline gelmiş durumda. 

Zirve öncesi açıklama yapan Finlandiya Başbakanı Jyrki Katainen, "Konuyu netleştirmeye ihtiyacımız var. Eğer bu yönde bir gelişme olduysa bunun tekrarlanmaması için de garantiye ihtiyaç duyuyoruz" dedi. 

İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt de dinlemelerin terörizmi, suçları ve savaş riskini engellemek için yapıldığını belirterek, "Bunu özgürlüğü ve toplumlarımızın açıklığını korumak için yapıyoruz. Seçilmiş liderler açısından bakarsak bu uygulama birbirimizi dinlemek amacıyla kullanılmamalı" diye konuştu. 

Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger ise ABD'ye karşı tavır takınılması konusunda Avrupa'nın kendine güvenmesi gerektiğinin altını çizerek, "ABD'yle şu an zedelenmiş olan güvene dayalı bir ilişki kurmamız gerekiyor" dedi. 

Avusturya'dan bir başka tepki de Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar Grubu Başkanı Hannes Swoboda'dan geldi. Swoboda, "ABD Büyükelçisi'ni çağırmak yetmez. Almanya, AP'nin talebi olan banka veri değişiminin askıya alınmasına destek vermeli" ifadelerini kullandı. 

Son gelişmeleri, "Bu kadarı da fazla" sözleriyle değerlendiren AB Komisyonu'nun iç pazardan sorumlu üyesi Michel Barnier ise arkadaşlar arasındaki ilişkide güven olması gerektiğinin altını çizerek ABD'den çabuk şekilde cevap beklediklerini belirtti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir