HP, tablet pazarında Apple ve Google'a alternatif olmak istiyor

HP sadece tablet pazarını hedeflemiyor.Akıllı telefonlar,tabletleritelevizyonlar,buzdolapları, otomobiller gibi birbirine bağlanabilen tüm araçları hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Didem ERYAR ÜNLÜ

İSTANBUL - Dünyanın en büyük PC üreticisi HP de tablet alanına girmeye hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl HP’nin CEO’luğuna gelen Léo Apotheker tablet ve bulut işlem alanında son derece iddialı konuşuyor. Apotheker daha önce SAP’nin CEO’luğunu yapmış ve eski şirketini dünyanın en büyük kurumsal yazılım uygulamaları şirketi konumuna yükseltmekte önemli bir rol oynamıştı.

Apotheker’in hedefi Apple ve Google’a karşı güvenilir bir alternatif olmak. "Yaşadığımız süreç bir sprint değil, maraton" diyen Apotheker,

"HP sadece tablet pazarını hedeflemiyor. Akıllı telefonlar, tabletleri televizyonlar, budolapları, otomobiller gibi birbirine bağlanabilen tüm araçları hedefliyor. Bu dev bir pazar, çünkü birbiri ile bağlantılı 20 milyar araç var. Ve tüm bunların ortasında bir de TouchPad olacak" diyor.

"Dünya genelinde tablet satışları 50-55 milyona denk geliyor. PC satışları ise 400 milyona ulaşıyor. Dolayısıyla tabletin rolünü çok abartmamak gerekli" yorumlarında bulunan Apotheker, tabletlerin PC pazarını ne şekilde etkilediğini ise şöyle anlatıyor: "Tabii ki tabletler PC’yi etkiledi, fakat iki tane bilgisayar pazarı var: Profesyonel pazar ve bireysel pazar. Birinci pazarda PC hala çok iyi bir durumda, çünkü temel iş enstrümanı olmaya devam ediyor. PC pazarı bu segmentte 2010 yılında yüzde 10 büyüdü. HP ise pazardan daha iyi bir performans kaydederek, yüzde 13 büyüdü. Bireysel tüketici pazarı ise gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir farklılık gösteriyor. HP’nin gelişmekte olan piyasalardaki payı hızla artıyor. Gelişen ülkelerde ise durum biraz daha farklı. Kriz, PC talebini olumsuz etkiledi. Tabletlerin gelmesi de bu olumsuzluğa katkıda bulundu."

Léo Apotheker’in Fransız Le Figaro gazetesinde yer alan görüşleri şöyle:

Güvenilir bir alternatif olmaya çalışıyoruz

> HP, tableti TouchPad’i Apple’dan bir sene sonra piyasaya sunuyor. Çok geç değil mi?

Bu bir maraton koşusu, sprint değil. Biz HP olarak Apple ve Google’a karşı güvenilir bir alternatif olmaya çalışıyoruz. Yeni bir arayüz sunuyoruz: WebOs. HP sadece tablet pazarını hedeflemiyor. Akıllı telefonlar, tabletleri televizyonlar, budolapları, otomobiller gibi birbirine bağlanabilen tüm araçları hedefliyor. Bu dev bir pazar, çünkü birbiri ile bağlantılı 20 milyar araç var. Ve tüm bunların ortasında bir de TouchPad olacak.

> Diğer donanım üreticilerini etkilemeyi başarıyor musunuz?

HP, her saniye iki PC satıyor. Yazıcı konusunda da aynı oran geçerli. Akıllı telefonları ve tabletleri de eklersek, yılda 100 milyonun üzerinde terminale denk gelir. 2012 yılında WebOs PC’lerimizde ve yazıcılarımızda da mevcut olacak. Bu sistem, karakterlerin boyunu otomatik olarak ekrana göre ayarlıyor. Öte yandan WebOS’i çeşitli donanım üreticilerine lisanslamayı da düşünüyoruz.

> Kaç uygulama olacak?

İlk başta binlerce; hatta on binlerce. Bunun yanısıra, kullanıcılarımız ilgilendikleri uygulamaları kolayca bulabilsinler diye bir arama motoru da gerçekleştirdik. Uygulamalar, gazete formatında sunuluyor. Her uygulama hakkında detaylı bilgilere yer veriliyor.

PC pazarı hala çok iyi durumda

> Tabletlere geçmek, PC piyasasının küçülmesine yönelik bir cevap mı?

Dünya genelinde tablet satışları 50-55 milyona denk geliyor. PC satışları ise 400 milyona ulaşıyor. Dolayısıyla tabletin rolünü çok abartmamak gerekli. Tabii ki tabletler

PC’yi etkiledi, fakat iki tane bilgisayar pazarı var: Profesyonel pazar ve bireysel pazar. Birinci pazarda PC hala çok iyi bir durumda, çünkü temel iş enstrümanı olmaya devam ediyor. PC pazarı bu segmentte 2010 yılında yüzde 10 büyüdü. HP ise pazardan daha iyi bir performans kaydederek, yüzde 13 büyüdü. Bireysel tüketici

pazarı ise gelişmiş ülkeler ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir farklılık gösteriyor. HP’nin gelişmekte olan piyasalardaki payı hızla artıyor. Gelişen ülkelerde ise durum biraz daha farklı. Kriz, PC talebini olumsuz etkiledi. Tabletlerin gelmesi de bu olumsuzluğa katkıda bulundu.

> HP için belirlediğiniz strateji nedir?

Geçen sene kasım ayında şirketin başına geldiğimden bu yana, kendi know-how’ımızla uyumlu bir strateji belirlemeye çalıştım. Grup için heyecanlı hedefler belirlemek; sadece fiyat indirimi ile sınırlı kalmamak gerekiyordu. Sektörümüzde çok önemli bir devrim yaşadık: Teknoloji yerini bilgiye bıraktı. Bilgisayar dünyasını

toplum belirliyor; tüm araçlar birbiri ile bağlantılı hale gelmiş durumda ve bulut işlem sayesinde tüm bilgi kaynakları tüketicilerle paylaşılıyor. HP bu gelişmeden yararlanabilmek için çok iyi bir konuma sahip. Hem profesyonel hem de bireysel pazarda, PC, yazıcı, ağ ekipmanları, veri depolama gibi bir çok alanda lider konumdayız. Öte yandan HP son yıllarda hzimet bölümüne çok az yatırım yaptı. Oysa bu bölümün yıllık cirosu 40 milyar dolar. Katma değer yaratanhizmetler sunmamız gerekiyor.

> Bu stratejide bulut işlemin rolü ne?

Üç çeşit bulut var: Halka açık hizmet; büyük şirketler için özel hizmet; ve özel ve kamu çevrelerini bir araya getiren hibrid hizmet. Bu üçüncü hizmet türü 2015 yılında 100 milyar dolarlık bir pazara sahip olacak ve HP bu pazarda çok önemli bir konumda olmayı hedefliyor. Son derece yüksek kalite ve güvenlik sunan bulut hizmetleri

sunacağız.

> Bilgisayar korsanlarının saldırıları bulut işlemin imajını zedeliyor mu?

Bu saldırılar, kapalı bir ağı olan Sony’ye yapıldı. Bunun bulut olmadığını belirtmek gerekli. Öte yandan kabul edilemez olan, ağ üzerindeki güvensizliğin aşırı derecede artması. Bu sorunu çözüme ulaştırmak zorundayız, aksi takdirde korkunç sonuçlarını yaşarız. HP, üst düzey bir güvenlik sistemi üzerine çalışıyor. Güvenlik, güvenilirlik ve işletim kapasitesi her alanın en önemli konuları olacak.

"HP, sadece dünyanın en büyük PC Şirketi değil, aynı zamanda dünyanın en büyük teknoloji şirketi"

Léo Apotheker, kasım 2010'dan bu yana CEO'luğunu yaptığı HP'ye yönelik yorumları şöyle: "HP sadece dünyanın en büyük PC şirketi değil, aynı zamanda dünyanın en büyük teknoloji şirketi. HP bugün kendisini, bulut, güvenlik, gerçek zamanlı analitik gibi tüm teknolojilerin birleşimine konumlandırmak istiyor. Şirketler veya bireyler, herşeyin güvenli olmasını istiyorlar.

 Biz, tüm verilerin açık ve güvenli bir şekilde kullanılacağı bir ortam yaratmak istiyoruz. WebOs'a gelinde, bu sistemin hem tablette hem de telefonda kullanılmasını sağlayacağız. WebOs'u PC'lere de koyacağız. Pazara sunduğumuz her PC'nin içinde WebOs olacak. İlk başta, Windows'un üzerinde olacak. Bunun yanısıra, 100 doların üzerindeki her yazıcıda da olacak."

HP ile NASA'dan 2.5 milyar dolarlık işbirliği

Uzay araştırmaları kurumu NASA, masaüstü bilgisayarlarının yenilenmesi ve son kullanıcı teknik desteğinin sağlanmasında HP Kurumsal Hizmetler'i seçti. HP Kurumsal Hizmetler, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile 4 yıl süreli, 2,5 milyar dolarlık bir anlaşma imzaladı. HP, anlaşma kapsamında, NASA'ya son kullanıcı masaüstü cihazları ve hizmetleri sağlayarak, NASA'nın verimliliğini artıracak ve çalışanlarının güvenli bir bilgi işlem ortamında daha rahat işbirliği yapmalarına olanak sağlayacak.

HP, kurumun tüm son kullanıcı altyapısını yenilerken NASA'ya tam kapsamlı kişisel bilgisayar hizmetleri ve donanımları da sunacak. Bu anlaşmadan NASA'daki 60 binden fazla kullanıcı yararlanacak. NASA'nın HP'nin tamamlayacağı masaüstü modernizasyonundan önemli bir performans artışı ve maliyet tasarrufu sağlaması bekleniyor.

NASA Paylaşımlı Hizmetler Merkezi Satın Alma Görevlisi Michael Sweigart,"NASA personeli NASA'nın ana faaliyetlerini, bilimsel araştırmalarını ve bilgi işlem süreçlerini yürütmek için BT çözümlerinden yararlanıyor. HP, bizim için çok önemli olan BT hizmetlerini sunacak, yönetecek, sistem güvenliğini sağlayacak ve teknik destek hizmeti verecek" bilgilerini veriyor. NASA anlaşma ile ABD sınırları içindeki tüm merkezlerinde düşük maliyetli, güvenli ve kullanışlı bir son kullanıcı altyapısından yararlanma olanağı bulacak. Masaüstü sistemlerle mobil cihazları bir arada kullanan HP'nin 360 Derece İşyeri Hizmeti, NASA çalışanlarının güvenle bilgi paylaşmasını sağlayacak.

 HP Kurumsal Hizmetler Başkan Yardımcısı ve ABD Kamu Hizmetleri Sektörü Bölümü Genel Müdürü Dennis Stolkey ise, HP ve NASA'nın imzaladığı dev anlaşmayla ilgili olarak şunları söylüyor: "Bu anlaşma NASA'nın BT sistemlerinin merkezi ve uyarlanabilir bir BT yapısı ile ölçeklenebilir ekonomiye geçiş yapmasına, kurumda şeffaflığın sağlanmasına ve işletme idaresinin iyileştirilerek daha güvenli bir sistem kurulmasına imkan tanıyacak.

 Geleceğin uzay araştırmalarına, bilimsel buluşlarına ve havacılık ve uzay mühendisliği çalışmalarına öncülük etmek üzere kurum için son derece önemli olan bu girişimi gerçekleştirmek amacıyla kapsamlı sektörel deneyimimizden ve altyapı ile son kullanıcı hizmetlerindeki uzmanlığımızdan yararlanacağız."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir