”Hükümet acilen anayasada değişiklik yapmalı”

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye'de insan haklarına saygının geliştirilmesi gerektiğini kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch), Türkiye'de iktidar partisine karşı açılan kapatma davasının, hükümetin acilen anayasada değişiklik yapması ve insan haklarına saygıyı geliştirmesi gerektiğine işaret ettiğini bildirdi.

Örgütten yapılan yazılı açıklamada, "Anayasa Mahkemesi'nin kapatma istemini bir oy farkla reddettiğine" işaret edildi ve "Anayasa Mahkemesi'nin AKP'nin Hazine yardımının bir kısmının kesilmesine karar vererek, Başsavcının iddialarına kısmen katıldığını gösterdiği" ifade edildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye raportörü Emma Sinclair-Webb yaptığı açıklamada, "Mahkeme Türkiye'de demokratik bir seçimle iktidara gelen AKP'yi kapatmaya çok yaklaştı" diyerek, bu davanın, Türkiye'nin acilen ihtiyaç duyduğu anayasa ve insan hakları alanındaki reformlara devam etmesi konusunda hükümete bir çağrı olarak görülmesi gerektiğini belirtti. Sinclair-Webb, "Hükümet, Türkiye'de ifade ve örgütlenme özgürlüğünün garanti altına alınmasının önemini şimdi görmelidir" dedi ve şöyle devam etti:

"Fakat Türkiye'de yaşayan insanlar adına bu hakların güvence altına alınması ancak yeni bir anayasa ile mümkün olacaktır. Yasalar üzerinde küçük değişiklikler yapmak asıl sorunu çözmeyecektir."