Hüsnü Mübarek beraat etti

Mısır'ın eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yolsuzluk suçlamasıyla yargılandığı davada beraat etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yolsuzluk davasından beraat etti
 
KAHİRE - Mısır'ın devrik Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 2 oğlu ve dönemin İçişleri Bakanı Habib el-Adili ile 6 yardımcısının, "göstericilerin öldürülmesi" suçlamasıyla yargılandığı davanın karar duruşması başladı. 

Duruşmaya tekerlekli sandalyeyle katılan Mübarek, oğulları Ala ve Cemal ile aynı demir kafeste yer alırken, dönemin İçişleri Bakanı Adili ve 6 yardımcısının ise başka bir kafese konulduğu görüldü. 

Mübarek destekçileri ile 25 Ocak 2011 devriminde hayatını kaybedenlerin yakınları, duruşmanın yapıldığı bina önünde toplandı. 

Davanın görüldüğü Kahire'nin doğusundaki polis akademisi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

Duruşmada Mübarek döneminin İçişleri Bakanı Habib el-Adili ile 6 yardımcısı hakkında beraat kararı verildi.

Mübarek: ABD veya başka bir ülkeyi suçlamıyorum

Mübarek, beraat kararının ardından yaptığı ilk açıklamada, "25 Ocak devrimi sırasında meydana gelen olaylardan dolayı ABD veya başka herhangi bir ülkeyi suçlamadığını" belirtti.

Mısır'da yayın yapan Sada el-Beled adlı özel bir televizyon kanalında yayımlanan bir programa telefonla katılan Mübarek,  "herhangi bir suç işlemediğini" savunarak, hakkında 2012 yılında verilen ilk hükmü duyduğunda güldüğünü, bugün verilen kararı ise beklediğini öne sürdü.

Karar sonrası tepkiler

Mübarek'in lehine çıkan kararlar, 25 Ocak devrimi sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları tarafından üzüntü, çığlık ve gözyaşlarıyla karşılandı. 

Kahire'nin doğusundaki Polis Akademisi önünde toplanan, 25 Ocak devrimi sırasında hayatını kaybedenlerin yakınları, kararı kabul etmedikleri ve kısas istedikleri yönünde slogan attı.

Kalabalık arasında karar sonucu yaşadığı şok nedeniyle bayılanlar ve sinir krizi geçirenler oldu.

Öte yandan, davullar çalan ve dans eden Mübarek destekçileri sevinç zılgıtları attı.

Yönetime övgülerde bulunan ve mevcut Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi lehine slogan atan destekçiler, karar dolayısıyla birbirlerine sarıldı.

Mahkeme hakimi Reşidi Mübarek dönemini kınadı

Mübarek'in davasının hakimi Mahmud Reşidi ise kararı açıklamasının ardından Mübarek dönemini kınadı. 

Reşidi, beraat kararlarının okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Mübarek'in başkan yardımcılığından Cumhurbaşkanlığı makamına dek yaklaşık 36 yıl Mısır'ın yönetiminde kaldığını hatırlattı.

Reşidi, şöyle konuştu:

"Bu kadar ömrün sonrasında lehinde ya da aleyhinde verilecek karara ilişkin yöneticinin sorumlu olduğu kişilerle ilgili sorgusu hakimlerin hakimi olan Allah'a kalmıştır. Mübarek, yönetiminin son yıllarında yavaş karar almasıyla belirgin hale geldi. Bundan yönetimin gücünü parçalamaya çalışan bir kesim çıktı ve maslahatları gereği yönetimi ele geçirdi. Halkın iradesine sahtecilikle engel olundu. Vatanın sağlığı ve aydın akılları yok edildi."

Reşidi, 63 yıllık ömrünün 42 yılını yargıda geçirdiğini ve bu zaman zarfında kararlarını alırken, mezarında Allah'ın önünde hesaba çekileceğini gözünün önünden ayırmadığını ifade etti.

Mısır'da yüzyılın davası olarak bilinen Mübarek davasında Temyiz Mahkemesi, 25 Ocak Devrimi sırasında göstericileri öldürmek suçlamasıyla dava açılamayacağı, İsrail'e doğalgaz satışı davasına ilişkin yolsuzluk suçlamasında beraat ve haksız yere kazanç elde etme ve rüşvet davasından da zaman aşımından dolayı beraat kararı verdi. 

Tahrir Meydanı araç ve yayalara kapatıldı

Öte yandan Mısır'da 25 Ocak Devrimi'nin sembolü Tahrir Meydanının, araç ve yaya geçişlerine kapatıldığı bildirildi.

Güvenlik güçleri, meydanın tüm girişlerini zırhlı araçlar ve tellerle kapatarak geçişleri engelledi. Tahrir yakınındaki Abdulmunim Riyad meydanında da çok sayıda asker ve polisin konuşlandığı belirtildi.

Kahire'nin şehir merkezi olarak bilinen "Vasat el-Beled" bölgesinin tamamında güvenlik güçlerindeki yoğunlukla birlikte, Tahrir yakınlarındaki ABD Büyükelçiliği çevresinde de güvenlik önlemlerinin arttırıldığı gözlendi.

Mısır yasalarına göre, söz konusu kararlara 60 gün içinde itiraz edilebiliyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir