IKBY petrolü İsrail'e aktı

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden İsrail'e son üç ayda 1 milyar dolarlık petrol satışı gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İsrail petrol ihtiyacının yüzde 77'sini Kuzey Irak Kürt Bölgesi'nden temin ediyor.

İsrail'in petrol ihtiyacının büyük bölümünü Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nden (IKBY) sağladığı ileri sürüldü. İngiltere'de yayımlanan Financial Times’ın (FT) pazar günkü sayısında, İsrail'in petrol ihtiyacının (günlük 240 bin varil) yüzde 77'inin Kuzey Irak'daki Kürt bölgesinden temin edildiği iddia edildi. 

3 ayda 1 milyar dolarlık petrol aktı

Çeşitli kaynaklardan elde edilen duyumlar ve uydu tanker takibi verilerine göre, Mayıs ayı ile 11 Ağustos tarihleri arasında, anılan bölgeden İsrail’e 19 milyon varilden fazla petrol (değeri yaklaşık 1 milyar dolar) ihraç edildi. IKBY yetkilileri yalanlasa da petrol analistleri İsrail'in petrolü indirimli fiyattan temin ettiğini düşünüyor. 

Irak’tan aynı zamanda İtalya, Fransa ve Yunanistan gibi ülkelere de ihraç edilen petrol, değerlendirmelere göre Kürtlerin IŞİD'e karşı yaptığı savaşı finanse ediyor.

FT, Kuzey Irak'ın İsrail'e gerçekleştirdiği petrol ihracatının üçte birinden fazlasının Ceyhan limanı üzerinden gerçekleştiğini yazdı. Gazete Vitol ve Trafigura gibi dünyanın en büyük petrol ticaret şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilnen nakillerde gizli ön ödemeler yapıldığını ileri sürdü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir