İki Fransız bankanın notunu düşürdü

Moody's Yunanistan kaynaklı riskler nedeniyle Societe Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını bir kademe düşürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PARİS - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Fransız bankaları Societe Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını bir kademe düşürdü.

Kuruluştan yapılan açıklamaya göre, Moody's, Credit Agricole'un "Aa1" olan kredi notunu bir basamak düşürerek "Aa2"ye, Societe General'in "Aa2" olan kredi notunu da "Aa3"e indirdi.

Kuruluş, BNP Paribas'nın kredi notunu ve "negatif" olan not görünümünü ise korudu.

Moody's, kararda, söz konusu bankaların bilançolarında yüksek miktarda Yunan hükümet tahvillerini elinde bulundurmaları nedeniyle maruz kalacakları risklerin etkili olduğunu belirtti.

Kuruluş, haziran ayı ortalarında yaptığı açıklamada, Yunanistan kaynaklı riskler nedeniyle söz konusu üç bankanın kredi notunu düşürebileceği uyarısında bulunmuştu.

Uluslararası piyasalarda, hafta başından bu yana Moody's'in üç bankanın kredi notunu düşürebileceği yönünde söylentiler bulunuyordu.

Nispeten iyi haber

Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, Moody's Fransız bankaları Socitete Generale ve Credit Agricole'un kredi notlarını düşürmesini "nispeten iyi haber" olarak değerlendirdi.

Noyer yaptığı açıklamada, "Çok küçük bir indirim ve Moody's'in kredi notları diğer kredi derecelendirme kuruluşlarına göre daha yüksek, bu yüzden kuruluş bankaların kredi notlarını diğerleriyle aynı ya da biraz daha iyi bir seviyeye getirdi. Fransız bankaları, HSBC, Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse gibi diğer önemli Avrupa bankalarıyla aynı seviyede mükemmel kredi notlarına sahip" dedi.

Leonetti: Bankalarımız tehlikede değil

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Jean Leonetti, Fransız bankalarının tehlikede olmadığını söyledi.

Leonetti Fransız televizyonu France 2'ye yaptığı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Credit Agricole ile Societe Generale'in kredi notlarını düşürmesini değerlendirdi.

Fransız bankalarının tehlikede olmadığını vurgulayan Leonetti, söz konusu bankaların Yunanistan'dan kaynaklanacak risklere karşı yeterince sermaye gücü olduğuna dikkati çekti.

Leonetti, Yunanistan'ın ne Euro bölgesi'nden çıkmasının ne de temerrüte düşmesinin söz konusu olamayacağını ifade ederek, Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması durumunda Yunanlıların satın alma gücünün yüzde 30 azalacağına ve Euro Bölgesi'nde domino etkisinin görülebileceğine vurgu yaptı.

Fransız bakan, krizi sınırlandırmak üzere ülkesinin yeni tedbirler almayı planlamadığını da kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir