İki ülke 2.8 milyar dolarlık anlaşma imzaladı

Özbekistan - ABD İş Forumunda, Özbek ve Amerikan şirketleri arasında toplam 2,8 milyar dolarlık anlaşma imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAŞKENT - Özbek makamları, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen Özbekistan - ABD İş Forumunda Özbek ve Amerikan şirketleri arasında toplam 2,8 milyar dolarlık 21 anlaşmanın imzalandığını bildirdi.

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te, Özbekistan - ABD İş Forumu, Özbek ve Amerikalı işadamlarının katılımıyla gerçekleşti. Özbekistan - ABD İş Forumu'nun açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Rüstem Azimov, Özbekistan ekonomisinin son 5 yılda istikrarlı olarak büyüdüğünü ve yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 8 olduğunu hatırlatarak, 2005 yılından bu yana devlet bütçesinde fazlalığın meydana geldiğini ifade etti.
Azimov, Özbekistan'ın iç borcunun sıfırlandığını, dış borcunun ise GSMH'ye oranla yaklaşık yüzde 14 olduğunu ifade ederek, ülkenin altın - döviz rezervlerinin ise ülkenin 20 aylık ithalat hacmine tekabül ettiğini kaydetti.
Bağımsızlık yıllarında Özbekistan ekonomisine yatırılan toplam Amerikan sermayesinin 2 milyar doları aştığını hatırlatan Azimov, bağımsızlığın ilk yıllarında ABD'den hem kredi, hem de teknoloji talep eden Özbekistan'ın, artık kendine yetecek mali imkanlarının bulunduğunu ve artık ABD'lı partnerlerinden ülkedeki üretimin arttırılması için sadece yüksek teknolojiler istediğini ifade etti.
Azimov, yabancı sermaye için Özbekistan'ın 30 milyonluk nüfusu ise büyük bir pazar olduğunu belirterek, 60 milyonluk Orta Asya'nın ortasında bulunması, Bağımsız Devletler Topluluğu ve Güney Asya ülkelerine yakın olması ile de önemli bir piyasa niteliği taşıdığını vurguladı.

ABD ve Özbekistan diplomatik ilişkileri 20'ncı yılda

İş Forumunda konuşan Güney ve Orta Asya'dan sorumlu ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Robert Blake, bu yıl iki ülkenin diplomatik ilişkilerinin 20'nci yılını kutladığını hatırlatarak, bu yıllar boyunca bir çok ABD şirketinin Özbekistan'da faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Özbekistan'ın çeşitli alanlarda ABD ile işbirliği yapmak istediğini dile getiren Blake, ülkesinin Özbekistan'da gerçekleştirilmekte olan reformları desteklediğini belirtti.
Özbek makamları, Taşkent'te düzenlenen Özbekistan - ABD İş Forumu sonunda, Özbek ve Amerikan şirketleri arasında makine sanayi, eczacılık, gıda, metalürji, petrol - gaz, petrol - kimya, dağ - maden, enerji ve diğer alanlardaki işbirliğini içeren ve toplam tutarı 2,8 milyar dolarlık 21 anlaşmanın imzalandığını bildirdi.
Özbekistan'da ABD sermayeli 241 işletme faaliyet gösterirken, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2011 yılında 249,9 milyon dolar olurken bu yılın ilk yarısında ise 127 milyon dolar oldu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir