İki ülke arasındaki tazminat savaşı

Almanya Hükümeti, 2. Dünya Savaşı'yla ilgili savaş tazminatı meselesinin yıllar öncesinde kapandığını Yunanistan ise aksini iddia etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Almanya Hükümeti, 2. Dünya Savaşı'yla ilgili savaş tazminatı meselesinin yıllar öncesinde kapandığını ve Yunanistan ile Almanya arasında böyle bir meselenin söz konusu olmadığını açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan, Yunan Haber Ajansı AMNA'ya yapılan açıklamada, Almanya'nın, 2. Dünya Savaşı'ndaki sorumluluğunu kabul ettiği ve savaşın kurbanlarının ızdıraplarından dolayı üzüntü duyduğu ancak 1946 Paris Anlaşması çerçevesinde bu konuda gereken tazminatı Yunanistan'a ödediği ifade edildi.

Açıklamada, "Savaşın sona ermesinden 65 yıl sonra ve Almanya'nın, Yunanistan ile ikili düzeyde olduğu kadar, AB ve NATO'daki onlarca yıllık güven dolu barışçı iş birliğinin ardından tazminat konusu Federasyon Hükümeti açısından artık söz konusu değildir" ifadesine yer verildi. Yunanistan, Almanya'dan, 2. Dünya Savaşı sırasında Alman askerleri tarafından yapılan katliam ve tahribatlara karşılık, faiziyle 165 milyar avro maddi ve manevi tazminat talep ediyor.

Kısa bir süre önce, Yunanistan'ın müdahil olarak katıldığı İtalya ile Almanya arasındaki tazminat davasında Uluslararası Adalet Divanı Almanya'yı haklı bulmuştu. Atina, Uluslararası Adalet Divanı'nın Almanya'yı haklı bulan kararına rağmen konunun henüz kapanmadığını açıklamıştı. Önceki gün Atina'da gerçekleştirilen Yunanistan Dışişişleri Bakanı Stavros Dimas'ın da katıldığı parlamento ekonomi ve dış ilişkiler komisyonlarının ortak toplantısında, konuya ilişkin bundan sonra atılacak adımların ele alındığı bildirilmişti.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir