İki ülke birbirine girdi

İspanya, Arjantin hükümetinin YPF petrol şirketini kamulaştırma planına tepki gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - İspanya ve Arjantin sermayeli uluslararası petrol şirketi YPF'nin kamulaştırılmasına ilişkin Arjantin hükümetinin planı İspanya tarafından tepkiyle karşılandı. Arjantin hükümetinin kağıt üzerine döktüğü ancak henüz meclise göndermediği plan gereği, YPF'nin yüzde 50,01'inin kamusallaştırılıp, kamu yararına kullanılmasına olanak sağlanması hedefleniyor.

YPF'nin en büyük ortağının İspanyol Repsol şirketi olmasından dolayı İspanyol hükümeti de devreye girerken Arjantin'in Madrid Büyükelçisi Carlo Antonio Bettini, bugün İspanya Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldığı ve "YPF ile ilgili duyulan büyük endişenin iletildiği" belirtildi. Bu arada Varşova'da olan Endüstri Bakanı Jose Manuel Soria, "İspanyol hükümeti, içeride ve dışarıda tüm İspanyol şirketlerinin çıkarlarını savunur. Dünyanın neresinde olursa olsun, bu çıkarlara karşı düşmanca bir tavır olursa hükümet bunu İspanya'ya ve İspanyol hükümetine karşı yapılmış bir hareket olarak alır. Eğer düşmanca bir hareket olursa bunun sonuçları da olur" şeklinde konuştu.

YPF'nin piyasa değeri yaklaşık 13 milyar avro olarak belirtilirken, Arjantin hükümeti bu zamana kadar YPF'yi özellikle yatırım yapmadığı gerekçesiyle eleştirmişti. YPF ise 2011 yılında yatırımlarını yüzde 50 düzeyinde artırmış ve son 5 yılda toplamda 8 milyar 300 milyon avroluk yatarım yaptığını açıklamıştı.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir