İkinci dip olmamasının 7 nedeni

Dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi Black Rock ve yatırım kuruluşu Lord Abbett, ABD'de 'çift dip' beklemiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (FED) geçtiğimiz hafta ekonomik büyüme tahminlerini aşağı çekmesi sonrasında 'ABD'de çift dip olur mu?' tartışmaları yeniden gündeme gelirken, analistler ABD ekonomisine güvendiklerini ve ülkenin yeni bir resesyona sürüklenmesini beklemediğini söylüyor.

Amerikan ekonomisinde çift dip olup olmayacağı tartışmasına dünyanın en büyük varlık yönetim şirketi Black Rock Inc. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Robert Doll da katıldı. Bloomberg TV'ye konuşan Doll, son zamanlarda gelen kötümser veriler ve dünyadaki büyüme konusunda kaygılara karşın, ABD ekonomisinde bir çift dip olasılığının az olduğunu savundu.

ABD'de hisse senetlerinin yılın ikinci yarısında yükselme olasılığının olduğunu söyleyen Doll şunları söyledi: "Bana göre çift dip olmayacak. Tekrar yukarı gitmeye başlayabileceğiz, ama belki hemen değil. Eğer ikinci çeyreği kârlar oldukça iyi, gelirler beklentilere göre iyi geçirebilirsek, bizi üçüncü çeyrekte zorlayan olaylara karşı güzel bir başlangıç yapmış oluruz" dedi.

Doll, yaşananın döngüsel bir yavaşlama olduğunu, hisselerin ikinci yarıda daha iyi bir durumda olabileceği tahmininde bulundu. Doll, Çin'in büyüme hızı yavaşlasa bile küresel büyümeyi harekete geçireceğini, özellikle gelişen ülkelerin borsaların da yükselişe neden olacağını söyledi.

Çift dibi engelleyecek  7 neden

Diğer yandan yatırım kuruluşu Lord Abbett'in ekonomisti ve piyasa stratejisti Milton Ezrati de, bu senaryonun gerçekleşmeyeceğini kaydetti. Ezrati, buna neden olarak yedi sebep gösterdi:

1- Tüketici yeteri kadar güçlü görünüyor: ABD ekonomisinin yüzde 70'ini tüketimden oluşuyor. Hane halkı gelir harcamaları destekleyebilecek kadar yüksek.

2- Konut verileri yanıltıcı: Vergi teşviki konut piyasasında rakamların yükselmesini sağladı ve sektöre dair algıda oynamaya sebep oldu. Konut sektörü verileri, piyasasının temel durumuna dair hiç bir şey söylemiyor.

3- Şirket harcamaları ve ihracat çok güçlü: Şirketlerin yeni araç gereçlerine yönelik harcamaları, kapasite kullanım oranı, sermaye malları alımı ve yeni siparişler yükselişte. Şirketler stoklarını artırıyor.

4- Genel üretim seviyeleri oldukça iyi: Sanayi üretiminde artışlar etkileyici. Satın alma yöneticileri endekslerinde bazı aylarda düşüş oldu ama 50'nin üzerindeki rakamlar büyümeye işaret ettiğinden durum olumlu.

5-İstihdam düzeyi tehdit yaratmıyor: Çalışma saatleri, geçici ve tam zamanlı istihdam rakamları yükseliyor. İşsizlik oranı istikrarlı bir düşüşte olmasa da şu aşamada bunun için erken. 

6- Finansal piyasalar göstergelerin işaret ettiğinden sağlıklı: Avrupa'daki borç krizi gibi sorunlara karşın finansal piyasalar 2008-09'da görülen karışıklığı yaşamıyor. Çöp tahvil spredlerinde biraz artış yaşansa da rakamlar kriz seviyelerinden çok uzak.

7- Çin büyümesini sürdürüyor: Çin'de yavaşlama beklentisi, büyük şehirlerdeki konut balonu oluştuğu ve hükümetin parasal ve mali önlemler aldığı, yuanın değer kazanmasına izin vermesinin Çin'in ihracatına ilişkin soruları artırdığı doğru, ama bütün bu faktörleri abartmak hata olur.

Bu konularda ilginizi çekebilir