İkinci yardımı Meclis'ten geçirdi ancak tepki büyüyor

Alman parlamentosu Yunanistan'a ikinci yardım paketini onayladı. Ancak analistler, oylama sonucunun Merkel'i siyaseten zayıflatabileceği öngörüsünde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BERLİN - Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan'a verilecek ikinci kurtarma yardımını dün federal mecliste onaylatmayı başardı, ancak zor durumdaki euro ülkelerine daha çok maddi yardım yapılmasına milletvekillerinden tepki büyüyor.
Yasanın merkez sol milletvekillerini de desteğiyle 90 olumsuz oya karşı 496 oyla rahat kabul edilmesine rağmen Merkel'in 330 milletvekilinden sadece 304'ü destek verdi. Koalisyon ortağı partiden 17 üye de ret oyu kullandı.
Analistler, oylama sonucunun Merkel'i siyaseten zayıflatabileceğini ve Avrupa'nın finansal bakımdan desteklenmesi için Almanya'ya yönelen baskıların arttığı ortamda, Merkel'in bunu kabul etmesini güçleştirebileceğini söylüyorlar.
Free Berlin University'den Gero Neugebauer, "Merkel ikna gücünü kaybediyor ve meclis üyeleri de her şeyin tasarlandığı gibi gideceğine olan inançlarını yitiriyor" dedi.
Dünyanın önde gelen ekonomilerinin oluşturduğu G-20 grubu hafta sonunda yaptığı toplantıda, Almanya'nın, Avrupa için daha büyük bir kurtarma fonu kurulmasına karşı itirazından vazgeçmesini istemiş ve eğer Avrupa başka ülkelerden yardım istiyorsa, kendisinin ortaya daha çok para koyması gerektiğini bildirmişti.
Yunanistan'a verilecek ikinci büyük kurtarma yardımı olan 130 milyar euroluk paketin aslan payı Almanya'dan geliyor.
Merkel oylamadan önce mecliste yaptığı konuşmada, "Yunanistan'a ikinci yardım paketini reddetmenin, yardıma ihtiyacı olan Portekiz ve İrlanda, hatta İspanya, bütün euro bölgesi ve dünya üzerindeki etkisinin ne olacağını kimse bilemiyor" dedi.
Merkel, "Yunanistan için yapılan gönüllü borç yapılandırmasıyla yeni bir aşamaya geçiyoruz. Başarı sağlanırsa diğer ülkelere bulaşma riski daha da azalacak. Bekleyip görmek gerekiyor" diye konuştu.
Bu konularda ilginizi çekebilir